Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret ville flytta ihop – då möttes de av hat

Denise och Elin sökte bostad - men möttes av hatFoto: PRivat
"Jag känner både sorg och ilska. Man föds till det man är, det är inget man väljer själv", säger Denise.Foto: Privat
"Jag skrev att jag tyckte hans kommentar var elak. Då fick jag till svar: "Vad är det som är elakt, det är ju uppenbart att din tjej försöker se ut som en kille", säger Denise.Foto: Privat

Denise, 21, och Elin, 23, är djupt förälskade men bor 90 mil ifrån varandra.

Paret sökte gemensam bostad i Göteborg - men möttes omedelbart av hat på grund av sin kärlek.

Nu har de fått nog av homohatarna.

– Jag känner både sorg och ilska. Man föds till det man är, det är inget man väljer själv, säger Denise.

När Denise och Elin träffades för ett och ett halvt år sedan slog kärleken till med full kraft. Men paret hålls isär av geografin. Denise pluggar till sjuksköterska i Örnsköldsvik och Elin jobbar i Göteborgsområdet. En ohållbar situation för ett älskande ungt par. Därför bestämde de sig nyligen för att söka gemensam bostad i Göteborg.

"Irriterad och ledsen"

Denise la ut bostadsannonser i olika Facebookgrupper och hoppades på det bästa. I stället fick hon sina värsta farhågor bekräftade när fokus snabbt hamnade på parets sexuella läggning.

– Det var en person som skrev: "Vad spelar det för roll om det är två tjejer när ni ändå ser ut som en tjej och en kille". Jag blev både irriterad och ledsen, säger Denise.

Hon tystnar men plockar snabbt upp tråden igen.

– Jag skrev att jag tyckte hans kommentar var elak. Då fick jag till svar: "Vad är det som är elakt, det är ju uppenbart att din tjej försöker se ut som en kille".

För ett år sedan kom Denise ut som bisexuell. En process som hon har upplevt som smärtsam på grund av en på många håll unken samhällssyn. De negativa kommentarerna i samband med bostadssökandet har förstärkt den känslan. Nu vill hon framföra ett enkelt och grundläggande budskap till hatarna.

– Jag vill att de som läser det här ska förstå att vi är precis som alla andra som söker en lägenhet. Vi älskar varandra och vill bo ihop. Vi är lika mänskliga som alla andra. I dag är det är svårt att komma ut för man kan inte gå och hålla hand och vara sig själv. Då kommer de negativa rektionerna direkt.

"Borde vara nolltolerans"

Under många år i barndomen utsattes Denise för systematisk mobbning - upplevelser som orsakat sår som ännu inte riktigt läkt.

– Det påverkar mig än i dag. När jag träffade Elin visste jag inte att jag var bisexuell men jag blev kär i personligheten. Hur kan någon hata mig för det? Jag tycker att det är obegripligt och jag tycker att det borde vara nolltolerans mot det här beteendet.

I bostadssökandet har mörkret också lysts upp av strimmor av ljus. Flera personer har stöttat Denise och Elin och sagt ifrån på deras bekostnad. Och hoppet om att få flytta in i en gemensam kärlekslägenhet lever.

– Det finns faktiskt många människor där ute som har en hjärna och som drivs av välvilja. Det gör att jag känner hopp.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.