Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paret vanvårdade hästarna till döds

Ett magert sto på gården.Foto: Länsstyrelsen
Skräp i hagen som hästarna kan skada sig på. Foto: Länsstyrelsen
Två döda hästar har lagts under en presenning.Foto: Länsstyrelsen
En av hästarna på gården, ett magert sto som var dräktigt.Foto: Länsstyrelsen

Efter att flera hästar vanvårdats till döds dömdes en man och en kvinna från Västra Götaland för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. 

 "Kommer skita i om jag får djurförbud", sa mannen i polisförhör, enligt SVT.

Nu skärper hovrätten straffet, skriver SVT.

Fallet har tidigare varit uppe i tingsrätten där mannen frikändes och kvinnan dömdes på en av åtalspunkterna. Nu väljer hovrätten att skärpa straffet och både mannen och kvinnan döms till villkorlig dom och dagsböter på 4 000 respektive 5000 kronor, skriver SVT.

Det var 2013 och 2014 som brotten ägde rum. Kvinnan ska redan då ha haft ett djurförbud från 2011, och kvinnan skulle då ha gjort sig av med sina hästar. Hon flyttade i stället till en annan gård och fortsatte att ha hästar, skriver SVT.

Hästarna vanvårdades så pass illa så att de självdog eller tvingades avlivas. Paret ska enligt förundersökningen haft en gård och fött upp hästar och även haft hästar på foder, skriver SVT.

Ponny fick avlivas

"Jag hade dåligt samvete för ponnyn som gick hemma hos oss och inte gjorde något och trodde att hon skulle få det bättre hemma hos XX", säger en ponnys ägare, som lämnat ponnyn till paret på gården på foder, i ett förhör, enligt SVT.

Men ägaren till ponnyn kontaktades av en djurklinik som berättade att de fått avliva ponnyn eftersom den var så undernärd. I mitten av 2014 ryckte polis och veterinär ut till gården och omhändertog samtliga 15 hästar som fanns på gården, på beslut av länsstyrelsen, skriver SVT.

Enligt SVT har flera hästar fått avlivats och några hästar har självdött på grund av vanvård.

Kvinnan hade ledande roll

Enligt SVT gör hovrätten bedömningen kvinnan haft en ledande roll men att paret drev gården tillsammans. I förhör hävdar kvinnan att hon inte förstått vad djurförbudet inneburit, och att hon inte kunnat ta hand om hästarna på grund av sjukdom. 

– När man lever ett liv med ständiga smärtor, hemma, efter att ha varit en karriärs- och kunskapstörstande person så betydde det ideella ofantligt mycket för mig, men till och med det har ni lyckats ta ifrån mig, skriver kvinnan i ett mejl till länsstyrelsen,, skriver SVT.

Även den dömda mannen ska ha varit sjuk under den aktuella perioden. Om han får djurförbud kommer han att skita i det. Han har haft hästar hela sitt liv och kan det här med hästskötsel, säger han i förhör, enligt SVT.