Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paret sov i husbilen – då slog tjuven till

Tjuvar slog till mot Gunnel Björkdahl och hennes man Klas från Vårgårda när de sov i husbilen. Foto: Privat

Sommaren är högsäsong för stöldligor och vägpirater som slår till mot husbils- och husvagnsägare – ofta på rastplatser utmed E6.

– Vi vaknade av att det var kallt i husbilen. Sedan såg vi att min väska låg uppbruten utanför, berättar Gunnel Björkdahl, 69, från Vårgårda som drabbades av inbrott när hon och maken låg och sov.

Polisen gör nu framgångsrikt extra insatser för att förebygga brotten längs det man själva beskriver som "en kriminell pulsåder".

Stöldligor och vägpirater har härjat längs vägarna länge och polisen har länge jobbat för att stoppa de kriminella som i huvudsak dyker upp under vår- och sommarhalvåret. Och för två år sedan startade polisen i Fyrbodal ett nytt projekt. Genom förebyggande åtgärder har brottsligheten minskat markant – och i år gör polisen i flera län en gemensam insats längs hela E6, från söder till norr.

Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund, är en av initiativtagarna till projektet där polisen samarbetar med Trafikverket.

– Trafikverket har rensat bland buskar och växtlighet och förstärkt med belysning på rastplatserna. De har även tagit fram skyltar med information. Vi började i Fyrbodal, och förra året hakade polisen i Halland på. Nu i år är även region Syd med och vi gör en gemensam aktion längs hela sträckan, säger han.

Carl Besslinger, kommunpolis i Stenungsund som var med och startade projektet med insatser mot stöldligor längs E6. Foto: Polisen

Kollegan Boris Iseborn säger i ett pressmeddelande:

– Brottsaktiva som specialiserat sig på stölder från fordon färdas på våra större europavägar. De besöker rastplatserna och söker systematiskt efter lämpliga objekt.

”Kriminell pulsåder”

Ofta drabbas husbils- och husvagnsägare som parkerat vid rastplatser utmed E6 som går mellan Malmö och Oslo, en sträcka som inom polisen kallas för en ”kriminell pulsåder”.

Tjuvarna slår till på olika sätt. Enligt polisen är det kapellskärningar och dieselstölder året runt och på sommaren är det stölder från och inbrott i husbilar som sticker ut.

 

LÄS MER: Brottsplats E6: "En kriminell pulsåder"

 

Det kan också handla om vägpirater – bedragare som vill sälja guld eller andra varor och skapa situationer där de kan komma åt pengar, betalkort eller värdesaker.

Vägpiraterna kan också stå vid vägkanten och fejka att de fått bensinstopp eller behöver hjälp på annat sätt. De visar sig vid platser där det är lätt för andra trafikanter att stanna.

– Den typen av brott är en typ av brottslig verksamhet, men jag tror inte att de som håller på med sådant nöjer sig med det. Hittills i år har vi haft ett par rapporter om vägpirater, bland annat vid Ödsmålsmotet, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson. Foto: POLISEN

Tjuvar slog till när paret sov i husbilen

Några som drabbats av inbrott i sin husbil är Gunnel Björkdahl och hennes man Klas från Vårgårda. De har tidigare ställt upp husbilen vid rastplatser, men den här gången – förra sommaren – befann de sig på en campingplats i Tranemo en bit längre en i landet.

– Vi vaknade vid tretiden på natten och kände att det var kallt i husbilen. Vi märkte att en ruta var öppen, och när vi tittade ut såg vi att bland annat min väska låg utanför på marken. De hade gått igenom den och tagit pengar och presentkort, berättar Gunnel Björkdahl.

Tjuvarna hade försökt få upp låsen till husbilens båda dörrar, men misslyckats. Troligen har de sträckt in något föremål genom fönstret för att få tag på väskan.

Makarna Björkdahl låg och sov när tjuvarna slog till: "Vi vaknade och kände att det var kallt". Foto: Privat

”Inte ens säker på campingen”

Gunnel och Klas Björkdahl ringde polisen som snabbt var på plats och då upptäcktes att även ett annat par drabbats.

– Det är högst obehagligt att man inte ens kan vara säker på en campingplats, säger Gunnel Björkdahl.

Hon konstaterar att fördelen med husbilen just har varit att kunna ställa upp den ”vid någon väg”, att de inte behövt planera resorna så noga i förväg.

– Lite av tjusningen är borta. Vi är mer försiktiga nu. Men det som hände kommer inte att inkräkta på vårt semesterliv, inte mer än att vi tänker på var vi ställer husbilen och att vi inte låter några saker ligga lösa inne, säger Gunnel Björkdahl.

E6 beskrivs av polisen som "en kriminell pulsåder". Foto: HENRIK JANSSON

Tjuven som slog till mot Gunnel och hennes man i Tranemo, samt det andra paret på campingen, kunde spåras tack vare att kvinnan i den andra husbilen kunde hjälpa polisen att  följa hennes stulna mobiltelefon via appen ”Hitta min Iphone”.

Följde tjuven via mobilen

De satt tillsammans i husbilen och följde hela förloppet när mobilens position rörde sig norrut längs E6. Tjuven kunde gripas vid Håby i Munkedals kommun.

Han visade sig vara villkorligt frigiven från ett tidigare fängelsestraff och dömdes av hovrätten till tio månaders fängelse.

Polisen samarbetar med flera andra myndigheten för att försöka komma åt brottsligheten på E6. Foto: FRITZ SCHIBLI

Polisens samarbete på E6 utökas nu med fler myndigheter och även campingplatser och färjelinjer är med och delar ut broschyrer och sprider polisens och Trafikverkets information.

– Poliskollegorna åker ut till rastplatserna och informerar, och talar om vad husbilsägarna ska tänka på. I och med detta blir turister och andra gäster extra uppmärksamma. De sprider kunskapen till andra och ringer och tipsar polisen när de ser något misstänkt, säger kommunpolisen Carl Besslinger.

Insatsen på E6

Den 30 maj i år samarbetade polisen med Skatteverket, Kronofogden, Tullen och även norsk polis i en insats på E6.

– Under en dag stoppade vi trafiken i både norr- och södergående riktning. Detta för att komma åt den vanliga kriminaliteten. Längs E6 förekommer transporter av olika slag som inte faller inom lagens ramar. Sådana aktioner kommer vi fortsätta med, förklarar Carl Besslinger.

 

LÄS MER: Polisens offensiv mot de kriminella längs E6

 

Han konstaterar att brottsligheten vid rastplatserna längs E6 har minskat ordentlig sedan de förebyggande insatserna startade. Polisen hade hoppats på en minskning på 30 procent förra året, men resultatet blev betydligt bättre än så.

Det gick från 120 inbrott i husbilar under 2016 till bara nio fall under förra året på sträckan från Halland till Strömstad.

– Varje sommarsäsong får vi många turister till Sverige och då ges också möjlighet för dem som inte har ärliga avsikter. De får fler objekt att gå på. Då måste vi hitta lösningar där vi ska kunna minska detta. Det här har gett ett bra resultat så här långt. Men bara för gått bra ett år får vi inte sluta med insatserna. Det är ett långsiktigt arbete, säger Carl Besslinger.