Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De lämnade jobbet och lever drömmen

Johan Nordlander, 40, och Maria Syversen, 30, har bytt hemmet i Göteborg mot en 12 meter lång segelbåt. Foto: Privat
Johans dröm om att långsegla föddes för tio år sedan. Foto: Privat
Parets nya hem är ”Samantha”, en 12-meter lång segelbåt från 1984. Foto: Privat

Johan Nordlander, 40, och Maria Syversen, 30, har lämnat vardagen i Göteborg för att ge sig ut på sitt livs äventyr.

En dröm som föddes för tio år sedan har blivit verklighet.

– Tar vi oss till Key West och fortfarande vill vara tillsammans, då fortsätter vi, säger Johan.

Året var 2008 och Johans liv bestod av jobb, jobb och åter jobb. Kunde det verkligen vara meningen med allt, undrade han.

– Jag kände att jag behövde ett projekt, något helt annat. När jag tog upp det med en av mina arbetskamrater, berättade han att han börjat segla. Och jag tänkte att det kunde vara någonting, berättar Johan, som tidigare intervjuats av Bohusläningen.

Åren gick och Johan knegade vidare, men idén att börja segla lämnade honom inte i fred. Till slut gjorde han slag i saken och anmälde sig till en seglingskurs i Ljungskile.

– Det var old school, motorer var förbjudna. Det passade mig perfekt, säger Johan, som efter kursen köpte en båt tillsammans med några andra kursdeltagare och vidareutvecklade sina kunskaper.

Och nu var han biten. Rejält.

”Samantha” parets nya hem

– När jag träffade Maria, för sex år sedan, berättade jag att det var segla jag ville göra. Hon trodde väl bara att det var något dejtingsnack, åtminstone till en början ...

Maria kommer från en gammal segelmakarsläkt i Smögen, men var novis när det kom till att segla. Något som det snart blev ändring på.

– Vi började åka runt och segla på ställen i världen där det är varmt och skönt, och efter ett tag fastnade Maria också för det här, säger Johan.

För tre år sedan köpte paret ”Samantha”, en 12 meter lång segelbåt byggd på Henån för 34 år sedan. Ett mödosamt arbete med att renovera och uppdatera ”Samantha” med den senaste tekniken och bekvämligheterna tog vid.

Och så, torsdagen den 10 maj 2018, lämnade Johan och Maria hamnen vid Lilla Bommen. Sina jobb och vardagslivet lämnade de bakom sig.

Framför sig: Det Stora Äventyret.

Maria Syversen, 30, med den uppstoppade papegojan Pia. ”En present från Marias morbrors fru som heter just Pia. Hon tyckte vi behövde ett husdjur som till och med vi kunde klara av”, säger Johan Nordlander. Foto: Privat

När vi når Johan, har han och Maria precis lagt till i hamnen på den lilla danska ön Anholt. Resan har bara börjat.

Kan vara borta i åratal

– Det blir ett speciellt liv. Det är jag och Maria nu, vi ska försöka klara av vardagen på en segelbåt och samtidigt behålla vår kärlek, säger Johan.

– Vi har ett geografiskt mål, att ta oss till Key West i Florida. Tar vi oss dit och fortfarande vill vara tillsammans, då kör vi vidare. Vi kan vara borta i flera år.

Johan Nordlander beskriver sig själv som en rastlös person, och säger att han ser fram emot att kunna byta miljö när han vill. Hemmet och Maria har han ju med sig – det är bara att segla i väg när andan faller på eller tristessen blir för stor.

Johan Nordlander ombord på segelbåten ”Samantha”, under överfarten till danska Anholt. Foto: Privat

– Man behöver nog skaka om sig själv ibland, och verkligen göra något i stället för att bara drömma.