Johan Nordlander, 40, och Maria Syversen, 30, har bytt hemmet i Göteborg mot en 12 meter lång segelbåt. Foto: PrivatJohan Nordlander, 40, och Maria Syversen, 30, har bytt hemmet i Göteborg mot en 12 meter lång segelbåt. Foto: Privat
Johan Nordlander, 40, och Maria Syversen, 30, har bytt hemmet i Göteborg mot en 12 meter lång segelbåt. Foto: Privat
Johans dröm om att långsegla föddes för tio år sedan. Foto: PrivatJohans dröm om att långsegla föddes för tio år sedan. Foto: Privat
Johans dröm om att långsegla föddes för tio år sedan. Foto: Privat
Parets nya hem är ”Samantha”, en 12-meter lång segelbåt från 1984. Foto: PrivatParets nya hem är ”Samantha”, en 12-meter lång segelbåt från 1984. Foto: Privat
Parets nya hem är ”Samantha”, en 12-meter lång segelbåt från 1984. Foto: Privat

De lämnade jobbet och lever drömmen

Publicerad

Johan Nordlander, 40, och Maria Syversen, 30, har lämnat vardagen i Göteborg för att ge sig ut på sitt livs äventyr.

En dröm som föddes för tio år sedan har blivit verklighet.

– Tar vi oss till Key West och fortfarande vill vara tillsammans, då fortsätter vi, säger Johan.

Året var 2008 och Johans liv bestod av jobb, jobb och åter jobb. Kunde det verkligen vara meningen med allt, undrade han.

– Jag kände att jag behövde ett projekt, något helt annat. När jag tog upp det med en av mina arbetskamrater, berättade han att han börjat segla. Och jag tänkte att det kunde vara någonting, berättar Johan, som tidigare intervjuats av Bohusläningen.

Åren gick och Johan knegade vidare, men idén att börja segla lämnade honom inte i fred. Till slut gjorde han slag i saken och anmälde sig till en seglingskurs i Ljungskile.

– Det var old school, motorer var förbjudna. Det passade mig perfekt, säger Johan, som efter kursen köpte en båt tillsammans med några andra kursdeltagare och vidareutvecklade sina kunskaper.

Och nu var han biten. Rejält.

”Samantha” parets nya hem

– När jag träffade Maria, för sex år sedan, berättade jag att det var segla jag ville göra. Hon trodde väl bara att det var något dejtingsnack, åtminstone till en början ...

Maria kommer från en gammal segelmakarsläkt i Smögen, men var novis när det kom till att segla. Något som det snart blev ändring på.

– Vi började åka runt och segla på ställen i världen där det är varmt och skönt, och efter ett tag fastnade Maria också för det här, säger Johan.

För tre år sedan köpte paret ”Samantha”, en 12 meter lång segelbåt byggd på Henån för 34 år sedan. Ett mödosamt arbete med att renovera och uppdatera ”Samantha” med den senaste tekniken och bekvämligheterna tog vid.

Och så, torsdagen den 10 maj 2018, lämnade Johan och Maria hamnen vid Lilla Bommen. Sina jobb och vardagslivet lämnade de bakom sig.

Framför sig: Det Stora Äventyret.

Maria Syversen, 30, med den uppstoppade papegojan Pia. ”En present från Marias morbrors fru som heter just Pia. Hon tyckte vi behövde ett husdjur som till och med vi kunde klara av”, säger Johan Nordlander.Foto: Privat

När vi når Johan, har han och Maria precis lagt till i hamnen på den lilla danska ön Anholt. Resan har bara börjat.

Kan vara borta i åratal

– Det blir ett speciellt liv. Det är jag och Maria nu, vi ska försöka klara av vardagen på en segelbåt och samtidigt behålla vår kärlek, säger Johan.

– Vi har ett geografiskt mål, att ta oss till Key West i Florida. Tar vi oss dit och fortfarande vill vara tillsammans, då kör vi vidare. Vi kan vara borta i flera år.

Johan Nordlander beskriver sig själv som en rastlös person, och säger att han ser fram emot att kunna byta miljö när han vill. Hemmet och Maria har han ju med sig – det är bara att segla i väg när andan faller på eller tristessen blir för stor.

Johan Nordlander ombord på segelbåten ”Samantha”, under överfarten till danska Anholt.Foto: Privat

– Man behöver nog skaka om sig själv ibland, och verkligen göra något i stället för att bara drömma.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER