Foto: Privat
 Foto: Privat

Paret öppnade upp sitt eget hem för tiggarna

Publicerad

Det började med att de delade ut filtar, jackor och mat.

Sedan bjöd Emma och Jonas Sandwall i Jönköping in ett ungt tiggarpar i sitt hem.

– Det var lite läskigt första natten, det är ju främlingar som sover i ens hem. När de hade varit hos oss i en vecka så började man ju lära känna varandra, säger Emma Sandwall, 32.

I början av juni tog Emma och Jonas Sandwall i Jönköping in ett tiggarpar i sitt hem. Jönköpingsparets insats uppmärksammades först i Sveriges Radios P3 Nyheter.

För GT berättar Emma Sandwall om hur det hela började.

– Jag och min man har pratat mycket om tiggarnas situation och började läsa på och höra oss för om det. Vi ringde folk som jobbar med hjälporganisationer, poliser, politiker... Vi tyckte att vi fick en tydig bild av att det här med att det skulle vara ligor mest är myter, även om det såklart alltid finns undantag, säger hon.

Träffade jämngammalt par

Paret började se på tiggarna med nya ögon och i vintras delade de ut filtar och jackor och började då och då att köpa mat. Emma Sandwall började få kontakt med en kvinna som satt och tiggde på samma plats varje dag. Men i början av juni var hon borta, och där fanns i stället ett ungt par. De började prata med varandra tack vare en översättningsapp på mobilen.

– En sak som jag och Jonas funderat på är var tiggarna bor någonstans. När vi pratade sa paret till mig att de sov på en parkeringsplats. Det var regnigt och ruskigt och man ville inte ens vara ute i det vädret, och de sov utomhus. Kvinnan var väldigt förkyld, säger Emma Sandwall.

Hon fortsätter:

– Det var ett par i vår egen ålder, det hade lika gärna kunnat vara vi. Så sa jag att om ni vill så får ni jättegärna komma hem till oss och sova några nätter. De blev supertacksamma och blev glada, säger Emma Sandwall.

"De hade inget annat"

Att bjuda in tiggarna i sitt hem var inget som paret Sandwall hade planerat.

– Det var jättenervöst. Vi kunde ju inte prata med varandra så jag ringde min kompis som kan lite spanska som mannen kunde, de kom dit så att vi kunde prata lite med varandra ändå. Det var verkligen trevligt. Vi bäddade åt dem, tvättade deras kläder, de fick duscha och vi gav dem massa kläder. De hade inget annat än det de hade på kroppen.

Plötsligt kände Emma Sandwall att de hade ett ansvar som inte alls varit planerat - de kunde inte bara skicka ut paret på gatan igen. Tiggarna, som var från Rumänien, berättade att deras hus spolats bort vid en översvämning och att de hade tre barn kvar i Rumänien som ibland inte fick mat på flera dagar. Paret Sandwall förde omgående över pengar till dem och påbörjade en insamling.

– De var skuldsatta när de kom hit. Det finns chaufförer som kör hit folk och tjänar pengar på det. Det kostade 200 euro per person för en enkelresa till Sverige. De fick låna till biljetten och villkoret var att de var tvungna att betala tillbaka inom tre veckor. Gjorde de inte det skulle skulden dubblas. De fick ihop cirka 100 kronor per dag innan de köpte mat. Så det fann inte en chans att få ihop pengarna, säger Emma Sandwall.

Samlar in pengar till nytt hus

När skulden var betald bestämde sig Emma och Jonas Sandwall för att samla ihop pengar till ett nytt hus i Rumänien, som skulle kosta tiggarparet 5 000 euro. Mycket snabbt samlades halva summan ihop och nu har parets barn kunnat flytta in där. Via en hemsida, reachoutlove.com, som paret Sandwall byggt kan folk nu bidra till resten av huset - men också till annan hjälp, som pengar till ved, mat och utbildning.

– Det är ju en punktinsats vi gör, men det är bättre än att inte hjälpa alls. Man kan verkligen göra skillnad, säger Emma Sandwall.

Tiggarparet bor nu i en sommarstuga som vänner till Sandwalls har. Mannen har för tillfället arbete och kvinnan fortsätter att tigga om dagarna.

– Det måste tryckas på från politiskt håll så att de får hjälp i sitt hemland, men jag tycker att vi får göra det vi kan medan de är här i Sverige, säger Emma Sandwall.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER