Mathias och Thomas blev kära i samma man – nu lever de i en trio

Bradley, Mathias och Thomas bestämde sig för att leva i tresamhet.
Foto: Privat

Mathias och Thomas var ett par – sedan förälskade de sig båda i Bradley.

Nu lever alla tre tillsammans.

– Det är dubbel kärlek, säger Bradley.

Kärlekshistorien började på midsommardagen för två år sedan. Bradley, som i vintras var finalist i tv-programmet "Hela Sverige bakar", tog med en vän till en bar för att avnjuta en öl i sommarvärmen.

Där träffade han för första gången Mathias och Thomas, som vid tidpunkten hade varit ett par i fyra år.

De tre började prata, kom bra överens och en kort tid därefter bjöd Mathias och Thomas hem Bradley på middag i syfte att lära känna varandra bättre.

Thomas och Mathias ställdes inför ett val: Att bryta med Bradley eller att bjuda in honom i deras relation. De valde det senare alternativet.
Foto: Privat

Middagen blev lyckad, och under sommaren som följde började de träffas allt oftare och med allt jämnare mellanrum. Med tiden utvecklades starka känslor mellan de tre männen, vilket QX samt Magasinet Publik tidigare skrivit om.

– Jag och Mathias var på samma våglängd och satte oss ner och pratade. Vi kände båda att Bradley var mer än en vän, och då fanns det egentligen bara två vägar att gå: att bryta med Bradley, eller att chansa och bjuda in honom i vår relation, säger Thomas.

Valde att chansa

De valde det senare alternativet och när det visade sig att deras känslor var besvarade gick de från att vara ett par till att bli en trio.

I dag lever Bradley, Mathias och Thomas tillsammans i en lägenhet i Göteborg.

– Det visade sig att det var en väldigt bra chansning, konstaterar Thomas.

Bradley berättar att han i början kunde känna sig avundsjuk när de andra satt i soffan och myste utan honom. Men så känner han inte i dag.

– Vi har blivit bättre på att prata med varandra och vara öppna med om någonting känns fel, säger Bradley.

Thomas är inne på samma linje:

– Jag blir inte svartsjuk på Bradley och Mathias, men jag kan bli det om en fjärde person stöter på någon av dem. 

De tre männen lever tillsammans i en lägenhet i Göteborg.
Foto: Privat

Experten: Det är nyckeln

Relationsexperten Dan Götharsson pekar ut kommunikation som en nyckel till att få ett förhållande att fungera.

– Att leva i en relation med två personer är svårt nog. När tre personer är inblandade så är det nästan ännu viktigare att kommunikationen fungerar. Dessutom krävs det stor självinsikt, säger han.

Enligt Dan Götharsson blir det allt vanligare att människor väljer att leva i andra former av relationer än den normerade tvåsamheten.

– Min upplevelse är att synen på människan har förändrats. Man börjar ifrågasätta den stereotypiska kärnfamiljen och utforskar alternativa relationsformer.


LÄS OCKSÅ: Erica Johansson om nya kärleken


Mathias, Thomas och Bradley tycker dock att det finns mycket att jobba på i samhället när det kommer till att acceptera normbrytande roller.

– En norm ska inte få sätta stopp för att vi ska vara lyckliga, har Mathias tidigare sagt till Magasinet Publik.

Och han får medhåll av Thomas:

– Att vissa personer kan ha så mycket åsikter om hur andra människor lever sina liv är ofattbart. Så länge man är snäll mot varandra och inte skadar någon så borde det vara okej. Man behöver inte alltid förstå varandra, bara acceptera och respektera att vi alla är olika.

Ser bara fördelar

Några större problem har trio-livet inte inneburit, menar de tre. Snarare tvärtom. Och fördelarna är av både praktisk och känslomässig karaktär. 

– Rent ekonomiskt är det jättebra. Vi har väldigt låga utgifter och sådant som att städa eller laga mat går mycket fortare, säger Thomas.

– Pressen på varje individ minskar också. Om man till exempel är trött efter en dag på jobbet så kan man dra sig undan, medan de andra två fortfarande kan prata eller titta på tv, fyller Mathias i.

Några större problem har trio-livet inte inneburit – snarare tvärtom.
Foto: Privat

Bradley instämmer – att leva i tresamhet skiljer sig inte avsevärt från ett förhållande i tvåsamhet. Och de skillnader som ändå finns upplever de som positiva.

– Den största skillnaden är att det är dubbel kärlek, säger han.


LÄS OCKSÅ: Göteborgarnas stora kärleksknep


En vanlig fråga som de brukar få är hur de kan dela på en person. Thomas förklarar det på ett pedagogiskt sätt.

– Jag ger en halva av Mathias till Brad. Men sedan får jag en halva av Brad, så det blir ju en hel, säger han.

– Många människor reflekterar bara över att de ska ”dela med sig” av någonting och då blir det självklart en förlust. Men då ser man inte att man samtidigt får någonting.