Paret blåste över 20 personer på Blocket. Foto: Polisen
Paret blåste över 20 personer på Blocket.  Foto: Polisen

Kärleksparets fula bluff på Blocket

Publicerad

Bedragar-paret blåste över 20 personer på Blocket med sina fula metoder. 

Offren lockades med fina datorer och kameror – men allt var fejk.

När det fräcka skådespelet avslöjades var det redan för sent. 

Men bluffarnas lycka skulle inte bli långvarig. 

Mannen och kvinnan la ut falska annonser på bland annat mobiltelefoner på sajterna Blocket och Tradera. De drabbade köpte även fina kameror och datorer. Ingen fick dock vad betalat för. 

Sammanlagt ska de svindlat mer än 20 personer på nästan 80 000 kronor. Offren finns över hela landet, bland annat i Skara, Vara, Skövde, Trollhättan och Svenljunga.

En av personerna som drabbats av bedrägerierna hade lagt ut en annons på Blocket där han eftersökte en mopedmotor. En person hörde av sig och sa att han hade en att sälja.

– Vi kom överens om pris och dum som jag var så betalade jag innan jag hade fått grejerna, säger mannen.

"Man tänker ju efter"

Han blev av med nästan 2000 kronor – pengar paret nu dömts att betala tillbaka. 

– Jag skrev ett mejl till honom, där jag skrev att om motorn inte skickades så skulle jag polisanmäla.

Har du blivit avskräckt från att annonsera på Blocket och liknande sajter?

– Nej, men nu använder jag mopedsidor på Facebook, det är mer ett slutet sällskap och man vet ju vilka det är. Men man tänker ju efter och jag betalar aldrig i förväg någon mer gång. 

Sms som paret skickade för att lura sina offer. Foto: POLISEN

 

Ytterligare en drabbad person berättar att han svarade på en annons som låg ute om en dator till salu.

– Vi hade mejlkontakt och jag försökte kolla så mycket jag kunde. Och jag sa att jag kunde betala handpenning. De luras så jävla bra nuförtiden, säger han. 

Efter att mannen hade betalat in handpenningen försvann gärningsmannen och slutade svara på sms – då valde han att polisanmäla händelsen. 

– Nu har man ju lärt dig, man blir ju mest förbannad på sig själv för att man är godtrogen, säger han.  

På fredagen dömdes den unga mannen och hans före detta flickvän för bland annat bedrägeri och bedrägligt beteende vid Skaraborgs tingsrätt.

Både mannen och kvinnan erkänner att de begått bedrägerierna på nätet. I förhör säger de att motivet var att finansiera sitt gemensamma missbruk av amfetamin.

Blev angivna av "pengatvättaren"

En tredje person, en man i 60-årsåldern, lånade ut sitt bankkonto till paret. När de bedragna kunderna till slut förstått vad de utsatts för, så hamnade polisens utredare snabbt hos den äldre mannen, då han varit den som mottagit samtliga inbetalningar.

Under polisförhöret med mannen i 60-årsåldern dröjer det inte länge innan han nämner namnet på pojkvännen.

Polis: Varför lånade du ut ditt konto till honom?

Misstänkt: ******* sa att det var folk som var skyldiga honom pengar.

Polis: Fick du något betalt som tack för hjälpen när han lånade ditt konto?

Misstänkt: Nej men han bjöd på fika på *******. Jag har ju känt honom sedan han var liten.

Den ende som nekar

Mannen i 60-årsåldern påstår att han inte vetat om i vilket syfte paret skulle ha hans bankkonto till. Tingsrätten friar honom från själva bedrägerierna.

Han har enligt tingsrätten dock gjort sig skyldig till pengatvätt och döms därför till att, tillsammans med paret, betala skadestånd till alla de som de tre bedragit. 

Snodde el när pengarna tog slut 

Mannen i 20-årsåldern har gjort sig skyldig till mer än de falska annonserna. På fredagen dömdes han också för bland annat skadegörelse, stöld, rattfylleri och det lite ovanligare brottet olovlig kraftavledning.

"Måste ha el till kylskåpet"

Det var i fjol som elen till mannens lägenhet stängdes av då elbolaget inte fått betalt. Då bryter sig mannen in i fastighetens elskåp och kopplar om så strömmen slås tillbaka i hans lägenhet.

Elbolaget märker dock detta på en gång. När de kommer till platsen ser de också att elskåpet har skadats och delvis måste ersättas.

Den unga mannen har erkänt och berättar i förhör att "pengarna var slut och jag måste ha el till kylskåpet". 

Bröt med pojkvännen – läggs in på behandlingshem

Kvinnan, som döms till skyddstillsyn, lämnade sin förre detta partner och kumpan förra sommaren. I dag är hon drogfri och söker hjälp för hålla sig fri från missbruk. 

Det tidigare paret döms båda till skyddstillsyn för sina brott. Kvinnan, som enligt tingsrätten "gjort stora framsteg privat", får dock en friare form av tillsyn än hennes ex som skickas till ett behandlingshem.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER