Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Parasitsmitta i väst – första fallet på 35 år

PARASITSMITTA. En person i Värmland har fått parasitsmittan trikinos efter att ha ätit vildsvinskött. Bilden på vildsvinet är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Johan Järup

Ingen i Sverige har drabbats av trikinos på 35 år.

Men nu har parasitsmittan kommit till Värmland.

En person i Värmland har smittats av trikinos, skriver Nwt.se.

Trikinos är en parasitsjukdom och orsakas av larver av en rundmask. Den som får sjukdomen smittas via trikiner, som kan finnas i kött från bland annat vildsvin och björn. Det måste vara ordentligt genomstekt för att inte riskera att smitta.

Ingen i Sverige har blivit smittad av trikinos på 35 år.

Men nu har en person som jobbar i ett kök i Filipstad blivit smittad efter att ha ätit vildsvinskött. Personen blev smittad i våras, och det upptäcktes när personen haft återkommande feber, muskelvärk och trötthet under flera månaders tid, skriver Nwt. Men det är behandlingsbart.

– Ibland har smittan trängt ut i kroppen och det kan bli förkalkningar som kan ge kvarstående smärta. Det brukar klinga av, men det kan ta tid, säger Olle Wik, landstingets smittskyddsläkare, till Nwt.

Lag på kontroller

Det är i nuläget oklart exakt hur personen i Filipstad har smittats och det hela utreds. En teori är att personen provsmakade köttet innan det var genomstekt - för att trikiner i köttet ska dö måste det vara genomstekt vid minst 68 grader

– Svinkött serveras aldrig som blodiga skinkor, så som man kan göra med annat kött. Men finsmakare gör ibland så att de provsmakar en bit rått kött för att känna kvaliteten. Det är ganska vanligt bland många matlagare, säger Olle Wik till Nwt.

Det är lag på att så kallade trikinkontroller ska göras av vissa köttsorter, till exempel kött från häst och vildsvin. Enligt läkaren kan det annars röra sig om ett brott.

– Man har rätt att äta kött som man själv jagat utan besiktning, men annars ska det enligt svensk lag alltid veterinärbesiktas och det måste utredas varför det inte blivit gjort. Man får inte ens ge bort kött utan att det blivit besiktat, säger Olle Wik till Nwt.

Smittan utreds

Eftersom den smittade personen jobbar på en restaurang i Filipstad utreds smittan nu av kommunen. Hittills har utredningen visat att ingen annan blivit sjuk, och att det vildsvinskött som fanns kvar i frysarna på restaurangen inte var smittat av trikiner. Det har dock ändå slängts, för säkerhets skull, skriver Nwt.

Parasitsmittan trikinos kan inte föras över mellan människor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!