Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappans oro för Thea, 8 – tvingas gå på farlig väg

Thea och pappa Andreas.Foto: PRIVAT

En trång och trafikerad 70-väg som saknar belysning och vägren.

Där behöver Andreas Widholms dotter Thea, 8, gå för att kunna ta sig till skolan – efter kommunens beslut om indragen skolskjuts.

– Som förälder är man ständigt orolig, säger pappa Andreas.

Thea Widholm är åtta år gammal, bor i Rödbo på Hisingen och har precis börjat andra klass.

Förra året hade hon skolskjuts, i form av att en taxi hämtade upp henne och körde henne till skolan, hela skolåret – men inte längre.

Redan innan sommaren meddelade Göteborgs stad att Thea fått avslag på familjens ansökan om skolskjuts.

– Man blir helt matt. Vi förstod ingenting eftersom hon hela förra året hade skolskjuts, och nu plötsligt så drar de in den, säger Theas pappa Andreas Widholm, 40.

Måste överstiga två kilometer

För att beviljas skolskjuts måste avståndet från ens hem till närmsta busshållplats överstiga två kilometer, och Thea har endast 1,5 kilometer.

Samtidigt menar föräldrarna att vägen hon behöver gå på är för farlig för en åttaåring.

Vägen som Thea, 8, tvingas gå på.Foto: PRIVAT

Det är något som kommunen tar hänsyn till i sina beslut. Men de anser att Thea kan ta sig till busshållplatsen tillsammans med en vårdnadshavare – och därför nekas hon skolskjuts.

– Göteborgs stad anser att hon ska kunna gå den sträckan helt själv. En åttaårig tjej, på en trång väg utan belysning och med bilar som åker förbi i full fart. Hur tänker de?, säger Andreas.

Flera föräldrar i området har tidigare varnat Göteborgs stad om problemen med vägen och det har startats en Facebookgrupp för att få kommunen att åtgärda dem.

– Det är skog på båda sidorna och barnen har ingenstans att ta vägen om det kommer en bil. Dessutom är det en 70-väg och vi har påpekat det här för kommunen men de har inte brytt sig, säger Andreas.

Pappan Andreas Widholm är orolig.Foto: PRIVAT

Göteborgs stad anger som skäl i sitt beslut att Andreas Widholm och hans fru har ett övergripande föräldraansvar i fråga om tillsyn.

– De vill att vi ska följa henne på morgonen till bussen. Men vi går inte ens själva där när det är mörkt, säger Andreas.

Kommunen har överklagat domen

Familjen valde att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten, som dömde till deras fördel. Men Göteborgs stad har i sin tur överklagat och ärendet är därför inte avgjort än.

– Vi gör en bedömning varje gång vi får in ett ärende och i många fall går vi helt på Förvaltningsrättens linje, men när det är principiella saker som påverkar oss väljer vi att överklaga, säger Nils Kaiser, tf avdelningschef Myndighet på Göteborgs grundskoleförvaltning.

Thea Widholm.Foto: PRIVAT

Nils Kaiser konstaterar att vägen inte är lämplig för en åttaåring att gå på, men menar att det inte ska vara några bekymmer i vårdnadshavares sällskap.

– När upphör ansvaret för vårdnadshavaren? Som förälder är det ens ansvar att se till att barnet kan ta sig till skolan. Vi beviljar inte skolskjuts bara för att en förälder behöver gå till jobbet tidigare eller att barnet behöver åka tidigare till skolan, säger Nils Kaiser.

Systemet har centraliserats

Han förklarar vidare att systemet med skolskjuts har centraliserats från och med i fjol, och att det är därför Thea har fått sin skolskjuts indragen.

– Det var tio olika stadsdelar förut och tio olika riktlinjer och reglemente. Nu är det samma för alla stadsdelar, säger Nils Kaiser.