Pappans hat efter mordet på Veronica: ”Elaka tankar”

När ytterligare en kropp hittades i utredningen om mordet på Veronica Lin vågade hennes syster inte vara kvar i landet längre.
Veronica och You Lin träffades 1996 när hon bodde i Kina. Hon var där för att studera språket, och extraknäckte som engelsklärare för kineser. You Lin blev hennes elev.
Foto: SVT
Veronica Lin hittades mördad den 19 mars 2003. I en ny dokumentär på SVT, Veronica och den kinesiske miljonären, söker Veronicas son svar på vad som egentligen hände.
Foto: SVT/Privat
Veronicas pappa Stig.
Foto: HENRIK JANSSON

Småbarnsmamman Veronica Lin, 31, hittades knivmördad i sin grannes lägenhet i Högsbo 2003. 

Hennes make, den kinesiske miljardären You Lin, dömdes först för att ha beställt mordet – men friades sedan. 

I SVT:s dokumentär ”Veronica och den kinesiske miljonären” berättar Veronicas familj om rädslan och hatet efter mordet. 

– När de tar ens barn ifrån en, då finns det nog inget stopp på hur elaka tankar man kan få, säger Veronicas pappa Stig. 

Veronica Lin blev bara 31 år gammal och lämnade en treårig son efter sig. 

Sista gången någon såg henne vid liv var den 18 mars 2003. 

På morgonen hade hon lämnat sin son Marcus på förskolan för att sedan fortsätta till Chalmers där hon studerade. 

Efter studierna skulle hon ha kommit hem – men i stället hittades hon död i en grannlägenhet. 

Men vem som bragt henne om livet är fortfarande, 18 år senare, en olöst gåta. 

Nu tas fallet upp i sex delar lång dokumentär från SVT, ”Veronica och den kinesiske miljonären”. I dag sänds avsnitt tre på SVT1 och SVT play. 

Hittade grannen styckad

Bara ett par dagar efter mordet greps maken You Lin. Han var på besök i Göteborg – men hade inte berättat för Veronica eller hennes familj att han befann sig i Sverige. I brist på bevis så släppes han dock kort senare.

Även Veronicas granne, som bodde i den lägenhet där Veronica hittades död, misstänktes initialt för mordet.

Men fallet tog en dramatisk vändning när grannen hittades delvis styckad och nergrävd intill fastigheten. Då riktades återigen misstankarna mot You Lin som vid det laget hade lämnat Sverige. 

Veronica och You gifte sig när i rådhuset när Veronica var gravid med Marcus.
Foto: SVT

”Djävulskt”

Fallets polisutredare berättar i SVT:s dokumentär att brottsplatsundersökningarna visade att grannen hade mördats innan Veronica.

– Det är en helt annan grad av planering, den är mycket mer djävulsk egentligen, att man har ihjäl grannen för att komma åt lägenheten, för att i sin tur komma åt Veronica, säger Sven Ahlbin, chef på länskriminalen, i SVT:s dokumentär. 

Marcus från tidigt 2000-tal
Foto: SVT/Privat.
Foto: HENRIK JANSSON

Pappans hatiska känslor

Veronicas make You Lin hade alibi för mordtillfället, men misstänktes av polisen för anstiftan till mord.  På grund av en tidigare konflikt gällande vårdnaden om sonen Marcus så misstänkte polisen att You Lin ville göra sig av med Veronica för att komma åt sonen. 

Veronicas pappa Stig ger utlopp för sina känslor i SVT:s dokumentär:

– Mitt förhållande till honom slog om från natt till dag. Från att jag kanske aldrig gillat honom men accepterat honom och tyckte att han var ganska trevlig, till att jag blev riktigt hatiskt mot honom då. Jag ansåg att han är skyldig.

Pappa Stig.
Foto: SVT

Han berättar om hur ilskan tog över.

– Då får man sådana här fantasier, att när jag går i pension då reser jag till Kina. På något sätt tar jag livet av honom. Jag kommer nog aldrig att göra det, men jag kan göra det och jag skulle nästan vilja göra det. Jag måste ha utlopp för mina hatkänslor mot honom, säger han i dokumentären och fortsätter:

– Jag tror de flesta människor fungerar på så sätt när man blivit utsatt för sådana där saker. När de tar ens barn ifrån en, då finns det nog inget stopp på hur elaka tankar man kan få. 

Pappa Stig och Veronica.
Foto: SVT/Privat

Dömdes – och friades

Inte förrän 2014, elva år efter mordet, kunde den kinesiske miljardären gripas i Storbritannien och på nytt föras till Sverige.

Han åtalades sedermera för anstiftan till mord, för att ha lejt en torped att döda Veronica, och dömdes också till livstids fängelse och utvisning.

Men när hela rättegången sedan fick tas om – efter att en nämndeman ansetts jävig – ändrades domen och You Lin friades.

Sedan dess har åklagaren överklagat till hovrätten – men de förhandlingarna har aldrig kunnat genomföras då You Lin inte gått att nå för en så kallad delgivning.

SE MER:

Veronica Lin hittades mördad i en grannlägenhet i Göteborg 2003. Flera veckor senare hittades ytterligare en kropp, under lägenhetens balkong. Det olösta fallet tas nu upp i en sex delar lång dokumentär från SVT. På söndagen sänds avsnitt tre på SVT1 och på SVT Play.