Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elin fick pappans aska i en soppåse

Elin Rydéns pappa avled i somras. När han skulle urnsättas för en dryg vecka sedan gick flera saker fel.
Foto: Privat
Delar av pappans aska läckte ut på ett skrivbord på krematoriet och sopades ihop i en avfallspåse. ”Så ovärdigt” säger Elin Rydén.
Foto: Privat

Elin Rydén och familjen skulle ha en fin ceremoni och urnsätta pappans aska på kyrkogården.

Men när de anhöriga skulle hämta ut urnan gick det allt annat än värdigt till.

– En del av pappas aska spilldes ut på personalens skrivbord och sopades ner i en avfallspåse. Det var vidrigt, säger hon.

Elin Rydéns pappa gick bort i juli och efter en månad hölls begravningen. 

För en dryg vecka sedan skulle familjen ha urnsättning och hade planerat en stämningsfull ceremoni på S:t Sigfrids griftegård i Borås. 

Elin Rydén och övrig familj och släkt väntade vid graven medan hennes bror och hans vuxna dotter skulle gå och hämta urnan från krematoriet. Där gick det mesta fel, vilket Borås Tidning tidigare skrivit om.

– Det vidrigt. Jag tror fortfarande inte att det är sant det som hände, säger Elin Rydén.

Hon berättar att först kom personalen med fel urna. Pappan hade själv valt vilken urna han ville ha och brodern såg genast att det inte var den som familjen hade lämnat in.

Kunde inte hitta urnan

– De letade och kunde inte hitta urnan till en början. De undrade om någon annan kunde ha hämtat den. Till slut kom de med rätt urna i en pappkartong.

När brodern lyfte upp urnan såg han att locket inte var fastlimmat som det skulle.

– Locket satt med självhäftande tejp och det trillade av. Då kom de med snören och band ihop locket på ett bedrövligt sätt, berättar Elin Rydén.

Men detta var inte det värsta.

De anhöriga fick veta att pappans stoft inte hade fått plats i urnan. En del hade slagits in i ett brunt papperspaket som lämnades över.

– Det visade sig att paketet var trasigt och delar av min pappas aska läckte ut på skrivbordet. Min brorsdotter försökte hysteriskt sopa ihop det. Farfar är på skrivbordet, ropade hon chockad, berättar Elin Rydén.

”Det var helt absurt”

Hon fortsätter:

– Det var helt absurt. Så ovärdigt. I papperskorgen under skrivbordet fanns en ren avfallspåse som de kunde sopa ner resterna av askan i. Jag mår illa när jag tänker på det. 

Till slut kunde familjen samlas för ceremonin, men alla var ledsna och uppskakade efter det som hänt på krematoriets kontor.

– Det var så overkligt när vi stod där. Pappa fanns där i tre ”delar”, i urnan, pappersförpackningen och i plastpåsen. Först firade vi ner urnan och sedan fick vi hälla i den sista askan. Det rök ju när vi skulle vända upp och ner på paketet och påsen, säger Elin Rydén, som ifrågasätter varför ingen kontaktade anhöriga om att urnan var för liten:

– De hade den i flera veckor utan att höra av sig. Urnan var dessutom en liknande som den vi hade till vår mamma.

”Ytterst beklagligt”

Föreståndaren på krematoriet har tagit emot familjens klagomål. 

– Det här är ytterst beklagligt. Samtidigt har man gjort vad man kunnat under omständigheterna. Det är tyvärr sådant som kan hända, säger han till Borås Tidning och syftar på askan som läckte ut.

Han medger att familjen borde kontaktats om att urnan var för liten.

– Det borde vi så klart ha gjort. Vi har inte varit med om den här situationen tidigare och lär oss nu av den, säger han till BT.

Föreståndaren tillägger:

– I det här fallet har misstag skett vilket vi så klart beklagar. Vår personal gör alltid sitt yttersta för att alla ska bli nöjda. Här har olyckliga omständigheter och en stressad situation tyvärr lett till att bemötandet brustit.Se också: