Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappan ville prata med Löfven – blev stoppad

Ali Chit, 53, fick en son mördad och en andra son skjuten i ansiktet.
Foto: Nils Petter Nilsson
Ali Chit tillsammans med Expressens reporter Diamant Salihu
Foto: Nils Petter Nilsson

BISKOPSGÅRDEN. Ali Chit, 53, sörjer dubbelt.

Han vädjar till politikerna att stoppa våldet.

– Vi vill inte att samma sak ska drabba andra barn eller andra föräldrar, säger han.

I onsdags fick Ali Chit, 53, veta att hans äldre son mördats med flera skott på en kvarterskrog i Biskopsgården.

Han fick också veta att hans 21-årige son skjutits i ansiktet av de två skyttarna som gick in under Champions League-mötet mellan Barcelona och Manchester City.

– Jag vill veta vad som hänt och varför. Jag kunde ha förlorat båda sönerna, säger han.

Sonen måltavla

Polisens misstanke är att måltavlan ska ha varit hans äldre son. Ali Chit säger att hela familjen mår psykiskt dåligt. Han vill samtidigt att fler inte ska drabbas.

– De ansvariga måste verkligen visa att de gör något för att stoppa detta, säger han.

Pappan jämför Biskopsgården med situationen i Mellanöstern.

– Vi lever som de gör i kriget i Irak och Syrien. Det är ingen som skyddar oss. Det är ingen som bryr sig om oss i det här området. Vi bor här och vi är rädda.

Avvisad vid ingången

I går kväll lämnade han sorgestunden dit hundratals släkt och vänner från hela Europa kommit, för att träffa statsministern. Pappan hade fått veta att Löfven ville träffa honom. När pappan kom till möteslokalen intill mordplatsen blev han avvisad vid ingången, samtidigt som lokalpolitiker och föreningsmänniskor fick träffa statsministern innanför.

– Vi gick ner dit och han brydde sig inte om oss, säger pappan.

I sorgen som han går igenom hade ett möte med ministern skänkt tröst, men också hopp om att politikerna insett allvaret.

I stället stod Ali Chit i kylan och flera släktingar känner sig förolämpade. De anser att de senaste dagarnas besök i Biskopsgården från den politiska eliten bara syftar till att vinna billiga poäng.

– Vi släpptes inte in. Vi blev behandlade som att vi inte var bra nog, säger Joseph El-Tabach, morbror till den mördade 25-åringen och hans skadade bror.

Socialdemokraterna som arrangerade träffen hävdar att man inte visste att 25-åringens anhöriga bjudits in.

– Det har inte nått oss att pappan till 25-åringen var där, men vi beklagar så klart om han känner sig illa behandlad, säger partidistriktets presskontakt Richard Rosander.

Statministerns presstalesperson Anne Ekberg säger att hon inte informerats att pappan skulle komma eller att han var utanför.

– Det var ingen information som kom fram till oss i alla fall.