Pappan varnar för citronsyra i kosten

Sonen Rasmus eksem försvann när familjen uteslöt citronsyra ur kosten.
Foto: Privat
Trots att det inte finns något bevisat samband mellan mögelallergi och citronsyra känner Livsmedelsverket till att flera uppger sig ha reagerat på syran.
Foto: Privat
Mattias och Rasmus mamma pratade med vårdcentralen i flera omgångar som konstaterade att han led av atopiskt eksem.
Foto: Privat

Familjen Karlsson förstod inte varför sonen Rasmus svåra eksem inte försvann. Efter att ha bollats mellan vårdcentraler, sjukhus och specialister tror sig Mattias ha hittat svaret – i hemmet. Med ett inlägg på Facebook vill han nu varna andra.

– En produkt som påverkar oss så negativt borde vara förbjuden, säger Mattias Karlsson.

Åttaåriga Rasmus Karlsson har haft eksem sedan han var liten. Han blir knottrig på magen och har haft stora problem med händerna.

– Hans händer har varit en mardröm för honom och oss. Huden blev hård som elefanthud. Han har haft sprickor och använt salvor som svider, berättar hans pappa Mattias Karlsson.

Han och Rasmus mamma pratade med vårdcentralen i flera omgångar som konstaterade att han led av atopiskt eksem.

– Vi blev rekommenderade att använda mjukgörande salvor och kortison. Vid ett par tillfällen blev det så illa att han behövde antibiotika, säger Mattias Karlsson.

Uteslöt citronsyra

För två år sedan läste Mattias två olika artiklar om hur två personer hade blivit av med sina eksem genom att utesluta citronsyra. Familjen började läsa innehållsförteckningen på allt de åt och använde på huden. Mat, dryck, schampo, tvål och tvättmedel fick inte innehålla citronsyra.

När sommaren var slut hade inte Rasmus använt kortison en enda gång. Besvären har sedan dess i princip försvunnit helt och familjen har inte ändrat något annat i sin kost och livsföring.

– Det blev lite panik när skolan skulle dra i gång. Vi ville ju inte att han skulle få tillbaka eksemen. Efter ett besök på vårdcentralen fick vi till ett allergitest. Då fick vi svaret svart på vitt. Rasmus är mögelallergiker. I skolan får nu Rasmus kost utan citronsyra, vilket vi är evigt tacksamma för, säger Mattias Karlsson.

Inget bekräftat samband

Men det var inte citronsyran i sig som Rasmus var allergisk mot utan svartmögel, som används när citronsyra framställs.

På Livsmedelsverket berättar man att det inte finns någon vetenskaplig forskning som bekräftar ett samband mellan allergi och citronsyra. Men flera har hört av sig om liknande symptom som Rasmus.

– Vi hör från konsumenter och ser på sociala medier att en del personer uppger att de reagerar på citronsyra. Det går inte att säga om intag av svartmögel orsakar allergi hos känsliga mögelallergiker. Rent forskningsmässigt finns det inte något samband. E330 eller citronsyra som det heter är något som har granskats och det har fastställts att det är säkert för människor, säger Ylva Sjögren Bolin, kemist och allergiexpert på Livsmedelsverket.

"Borde vara förbjuden"

Mattias Karlsson bestämde sig för att skriva inlägget på Facebook i förra veckan. Han tittade på gamla bilder tillsammans med sin sambo och mindes tillbaka den jobbiga tiden. Inlägget är nu delat 5000 gånger.

– En produkt som påverkar oss så negativt borde vara förbjuden. Det är skönt att den här tiden är över och jag vill hoppas att det finns fler där ute som kan få samma aha-upplevelse som vi fick, säger han.

Men något förbud är inte på tapeten och inte heller någon varningstext. På Livsmedelsverkets hemsida finns det dock en hel sida med information om citronsyra.

– Citronsyra utgör en väldigt liten del av livsmedel och resterna från svartmögel är en jätteliten del. Det är en godkänd tillsats och då får man inte ha någon varningstext. Men tillsatsen måste anges i innehållsförteckningen precis som allergiframkallande ämnen som mjölkprotein och hasselnöt, säger Ylva Sjögren Bolin på Livsmedelsverket.Följ GT på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!

Citronsyra

Citronsyra som tillsats framställs bland annat från frukter som är naturligt rika på citronsyra, till exempel citron- eller ananasjuice. Den kan också framställas genom jäsning av kolhydrater med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger, som brukar kallas för svartmögel.

Citronsyra finns i bland annat glass, sylt, fryst fisk, ost och torkad frukt.

Citronsyran har så kallat Europanummer, ett E-nummer, och är godkänt att använda inom hela EU.