Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappan Ronny, 29, ihjälkörd på jobbet

Så många förolyckas per år.
Ronny Rödengen miste livet på sin arbetsplats i december 2018. Nu har arbetsmiljöverket konstaterat brister i arbetsmiljön och åklagare ska inom kort besluta om åtal ska väckas eller inte. Foto: Privat
Ronyas pappa Ronny dog i en arbetsplatsolycka i december 2018, en månad innan hon föddes. Foto: Privat

Ronny Rödengen, 29, får inte se sina barn växa upp.

Han miste livet på sin arbetsplats när han blev överkörd av en dumper.

Arbetsmiljöverket har polisanmält händelsen och åklagare ska besluta om åtal ska väckas eller inte. 

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle behöva fira min sons 30-årsdag på en kyrkogård, säger Ronnys mamma Anita Lundgren Andersson.

På morgonen 13 december 2018 hade Ronny Rödengen skjutsat sin sexåriga dotter till skolan. Hon hade på sig sitt lucialinne och han pussade henne och sa ”Vi ses sen”. 

Dottern blev den sista i familjen som såg Ronny i livet.

Vid 12.30-tiden blev han påkörd av en dumper på jobbet, en byggarbetsplats i Strömstad.

När polisen knackade på dörren hemma hos Ronnys mamma Anita Lundgren Andersson för att meddela dödsfallet rämnade tillvaron för de anhöriga.

Ronny Rödengen blev överkörd av en dumper på en byggarbetsplats i Strömstad 13 december 2018. Foto: Privat / Privat

”Hel familj som splittrats”

– Vi kommer aldrig att bli oss lika igen. Det är en hel familj som har splittrats, säger Anita Lundgren Andersson åtta månader efter olyckan.

Exakt en månad efter händelsen föddes Ronny Rödengens yngsta dotter Ronya, ett barn som aldrig får lära känna sin pappa.

– Det har varit jättetufft. Det går inte att beskriva. Han skulle ju ha varit med på förlossningen. Jag hoppas på rättegång, att det ska skipas rättvisa. Att någon ställs till svars för det som hänt, säger Petra Kärnberg, Ronyas mamma.

– Hon är döpt efter Ronny, förklarar hon.

Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och kommit fram till att det funnits brister i arbetsmiljön, uppger P4 Väst. Myndigheten har därefter gjort en polisanmälan. Rubriceringen är vållande till annans död.

Ronya är döpt efter pappa Ronny som hon aldrig får träffa. Foto: Privat

Polisutredningen är nu klar och Anders Rudolf, kriminalinspektör vid arbetsmiljöbrottsgruppen, berättar att han avvaktar beslut från åklagare.

– Jag är klar med all min inhämtning, Arbetsmiljöverkets rapport och förhör med alla som varit i närheten av olyckan, arbetsledare och arbetskamrater. Jag avvaktar åklagarens beslut på om ärendet kan anses färdigt, så att hon kan ta beslut om åtal eller nedläggning, säger han.

Beslutet väntas komma under nästa vecka enligt P4 Väst.

Ingen som såg när olyckan inträffade

Anders Rudolf konstaterar att ingen person har sett själva olyckan.

– Det finns ingen som är vittne till exakt när händelsen inträffade. Ingen upptäckte att det höll på att hända eller att det hände. Det är först omedelbart efteråt som det uppfattades, säger han.

Eftersom det råder förundersökningssekretess fram till åklagarens beslut är fattat kan han inte uttala sig ytterligare om händelsen.

Björn Ekelund, arbetschef vid Grimsrud där Ronny Rödengen var anställd, säger att han just nu inte har några kommentarer.

Ronnys mamma, Anita Lundgren Andersson, tycker det är bra att Arbetsmiljöverket pekat på bristerna i arbetsmiljön.

Ronnys mamma: ”Hoppas på åtal”

– Jag är glad att de tar händelsen på allvar. Jag hoppas på åtal, säger hon.

Anita Lundgren Andersson tycker att frågan om arbetsplatsolyckor borde belysas oftare. Inte minst när det gäller byggarbetsplatser.

– Generellt handlar det om pengar och stress. Det är så bråttom på byggen och företagen vill tjäna snabba pengar. Företagen måste få straff, och det ska svida. Sånt här ska inte hända på en arbetsplats.

Ronny Rödengen var 29 år när han dödades vid en arbetsplatsolycka. Foto: Privat / Privat

Den 22 juli skulle Ronny Rödengen ha fyllt 30 år. Anita Lundgren Andersson berättar att familjen firade hans födelsedag – trots allt:

– Vi var 40 personer som stod och firade honom på kyrkogården i Strömstad. Hans dotter hade bakat ”pappas kaka”. Hon hängde ballonger där och släppte sedan upp dem till himlen. Alla var där. Vi fikade, pratade och grät. Det var tufft. Det går inte att beskriva. Det är något jag aldrig hade kunnat drömma om, att jag skulle behöva fira min egen sons 30-årsdag på en kyrkogård.