Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappan låste in barn i garderob i flera timmar

Skräckpappan ansåg att skrämma barn var en "nödvändig uppfostringsmetod".

I flera år terroriserade han fru och minderåriga barn – nu döms han till fyra års fängelse för en serie brott mot familjen.

– Han har slagit oss så många gånger att det är svårt att berätta om alla, säger ett av barnen, enligt domen.

I början av december lämnades ett uppmärksammat åtal in till Varbergs tingsrätt. Den misstänkte var en familjefar från Falkenberg – offren var människor i hans absoluta närhet: hans fru och tre barn. Barnen har själv vittnat om vad de utsatts för och i Varbergs tingsrätts dom mot pappan framgår skräcken som familjen levt i under flera år.

 

LÄS MER: Skräckpappan ska ha terroriserat sin familj

 

Det är ett omfattande våld han utsatt sin familj för. Det yngsta av barnet berättar att pappan en gång inte trodde att denne gjort sin läxa – då tog pappan till knytnävarna och slog sitt barn rätt i magen.

Hade bestraffningsmetod

Ett annat av barnen har enligt domen berättat:

"Det värsta är att bli fastslagen och slagen. Barnet har blivit bunden två eller tre gånger. Pappan har sagt saker som "du förtjänar inte att leva, du borde bli behandlad som en hund".

Pappan hade också en särskild bestraffningsmetod.

"Man skulle vara perfekt och göra det han ville, annars blev han vansinnig. När man gjorde ett misstag så fick man stå på en matta. Man stod på mattkanten och så skulle man sträcka ut en hand i taget, sedan slog pappan på händerna och man fick inte röra sig, vilket är omöjligt att inte göra", står det i domen.

Stängdes in i garderob

Mannen använde ett plaströr som vapen. Barnet berättar om ett tillfälle när pappan piskade denne:

"Pappan slog barnet på hela kroppen, men mest på ryggen. Pappan slog med ett föremål som var långt och svart, med något mönster. Det var något speciellt i toppen för när han slog med spetsen så sprack huden".

Pappan döms till fyra års fängelse för bland annat för ett stort antal fall av grov misshandel, misshandel – samt två olaga frihetsberövande.

Han stängde in ett av barnen i nio timmar i en garderob i "uppfostringssyfte". Ett av de andra barnen kom hem från skolan och upptäckte sitt syskon i garderoben. Då blev det barnet hårt bunden över ögonen med ett bandage. Det är inte enda gången barnen blev bundna.

Slog med armeringsjärn

Pappan slog också ett barn med armeringsjärn.

Det är bara något av det han gjort. Enligt mannen själv har dock ingenting av det varit sant.

– Han säger att det är påhittat, har åklagaren Andreas Bergman sagt.

Förutom fängelsestraffet dömer tingsrätten nu mannen till att betala totalt 265 000 kronor i skadestånd till sina familjemedlemmar. Mannen frias från några av åtalspunkterna.

Enligt domen har mannen erkänt att han i uppfostringssyfte kränkt barnen genom gärningar som inte omfattas av åtalet. Han anser att "skrämma barn genom hot är en nödvändig uppfostringsmetod".