Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappan hyllar Patricia efter "Jimmie-bilden"

Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet.
Foto: Privat
Patrik Spång hyllar dottern Patricia.
Foto: Privat

Klassfotot där eleverna tar ställning mot SD har delats på Facebook över 22 000 gånger. Det har engagerat och berömts – men också varit föremål för hatmeddelanden.

Efter den virala succén hyllas nu en av initiativtagarna av sin pappa.

– Jag är otroligt stolt över henne, säger Patrik Spång om dottern Patricia.

Klassfotot har i skrivande stund delats över 22 000 gånger på Facebook. Fotot, där tre blonda elever står bland tomma stolar med skylten "Jimmie skickade hem resten" har både rosats och risats.

Det fick eleverna på Hulebäcksgymnasiet i Härryda uppleva efter att bilden lades upp på sociala medier. Men nu skriver Patrik Spång om hur han och dottern efteråt fick flera hatiska meddelanden – och i ett nytt viralt inlägg så hyllar han sin dotter.

"När jag kom hem på natten började likesen närma sig 18 000, och i stort sett alla nyhetstjänster hade plockat upp artiklarna och börjat sprida dem i alla sociala kanaler.

Då kom trollen. SD-anhängare, mörkermänniskor och särskrivare. De tog sig till och med in i mitt kommentarsfält och kräktes. Tänkte radera eländet, men lät det vara. Som ett bevis på varför min dotters bild behövs", skriver Patrik Spång i inlägget som just nu har gillats drygt 2 400 gånger.

"Måste hantera det"

Dottern Patricia Spång Lundahl är en av eleverna på klassfotot.

– Hela familjen var förundrade över den här bilden som Patricia var med och tog fram med sin klass. Det växte explosionsartat och jag kände efteråt att jag behövde få ur mig hur jag kände i den processen, vad som kan hända när man tar ställning så som min dotter var med och gjorde, säger Patrik Spång som var den som ursprungligen la ut bilden.

Han berättar att ställningstagandet har en baksida som både han och dottern nu måste hantera.

– Jag behövde skriva ner vad vi har varit med om. Jag är grymt stolt över Patricia och att hon står för detta. Det kan vara väldigt vanskligt att i vissa forum stå för den typen av åsikter. Det senaste inlägget var både skrivterapi för mig och ett hyllningsinlägg till henne, säger Patrik Spång.

Han tycker att fotot som klassen tog är starkt. Hatkommentarerna har han valt att ha kvar.

– Jag lät det stå kvar som ett bevis på att Patricia och hennes klasskompisars bild behövs.

Tar inte illa vid sig

För Patricia betyder inlägget mycket. Hon har dock inte tagit illa vid sig av kommentarerna.

– Inte direkt, och det har inte varit jättemycket till mig. Snarare så att folk kommenterar oss i andra forum. Att vi är barnsliga och inte förstår vad det handlar om, men jag var beredd att har man en åsikt finns det alltid andra som inte håller med.

Om pappans inlägg säger hon så här:

– Jag tycker det var jättefint. Jag visste inte att han skulle skriva det, men jag är jätteglad för det.

– På en tiogradig skala är jag stolt 56,5, säger Patrik Spång.