Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet. Foto: PrivatTre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet. Foto: Privat
Tre blonda elever, tomma stolar och skylten "Jimmie skickade hem resten". Klassen på Hulebäcksgymnasiet utanför Göteborg tog ett annorlunda klassfoto, som nu hyllas och delas på nätet. Foto: Privat
Patrik Spång hyllar dottern Patricia. Foto: PrivatPatrik Spång hyllar dottern Patricia. Foto: Privat
Patrik Spång hyllar dottern Patricia. Foto: Privat

Pappan hyllar Patricia efter "Jimmie-bilden"

Publicerad

Klassfotot där eleverna tar ställning mot SD har delats på Facebook över 22 000 gånger. Det har engagerat och berömts – men också varit föremål för hatmeddelanden.

Efter den virala succén hyllas nu en av initiativtagarna av sin pappa.

– Jag är otroligt stolt över henne, säger Patrik Spång om dottern Patricia.

Klassfotot har i skrivande stund delats över 22 000 gånger på Facebook. Fotot, där tre blonda elever står bland tomma stolar med skylten "Jimmie skickade hem resten" har både rosats och risats.

Det fick eleverna på Hulebäcksgymnasiet i Härryda uppleva efter att bilden lades upp på sociala medier. Men nu skriver Patrik Spång om hur han och dottern efteråt fick flera hatiska meddelanden – och i ett nytt viralt inlägg så hyllar han sin dotter.

"När jag kom hem på natten började likesen närma sig 18 000, och i stort sett alla nyhetstjänster hade plockat upp artiklarna och börjat sprida dem i alla sociala kanaler.

Då kom trollen. SD-anhängare, mörkermänniskor och särskrivare. De tog sig till och med in i mitt kommentarsfält och kräktes. Tänkte radera eländet, men lät det vara. Som ett bevis på varför min dotters bild behövs", skriver Patrik Spång i inlägget som just nu har gillats drygt 2 400 gånger.

"Måste hantera det"

Dottern Patricia Spång Lundahl är en av eleverna på klassfotot.

– Hela familjen var förundrade över den här bilden som Patricia var med och tog fram med sin klass. Det växte explosionsartat och jag kände efteråt att jag behövde få ur mig hur jag kände i den processen, vad som kan hända när man tar ställning så som min dotter var med och gjorde, säger Patrik Spång som var den som ursprungligen la ut bilden.

Han berättar att ställningstagandet har en baksida som både han och dottern nu måste hantera.

– Jag behövde skriva ner vad vi har varit med om. Jag är grymt stolt över Patricia och att hon står för detta. Det kan vara väldigt vanskligt att i vissa forum stå för den typen av åsikter. Det senaste inlägget var både skrivterapi för mig och ett hyllningsinlägg till henne, säger Patrik Spång.

Han tycker att fotot som klassen tog är starkt. Hatkommentarerna har han valt att ha kvar.

– Jag lät det stå kvar som ett bevis på att Patricia och hennes klasskompisars bild behövs.

Tar inte illa vid sig

För Patricia betyder inlägget mycket. Hon har dock inte tagit illa vid sig av kommentarerna.

– Inte direkt, och det har inte varit jättemycket till mig. Snarare så att folk kommenterar oss i andra forum. Att vi är barnsliga och inte förstår vad det handlar om, men jag var beredd att har man en åsikt finns det alltid andra som inte håller med.

Om pappans inlägg säger hon så här:

– Jag tycker det var jättefint. Jag visste inte att han skulle skriva det, men jag är jätteglad för det.

– På en tiogradig skala är jag stolt 56,5, säger Patrik Spång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER