Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappan: "Han var en fantastisk pojke"

Åttaårige Yuusuf Warsame dödades av en handgranat i Biskopsgården för en vecka sedan.
Foto: Privat
Ett hundratal personer närvarade vid begravningen på måndagen.
Foto: Björn Lindsten
Mohamoud Alami, nära vän till familjen.
Foto: Björn Lindsten
Ahmed Abdirahim hade rest från Schweiz för att närvara vid begravningen.
Foto: Björn Lindsten
Foto: Björn Lindsten
Foto: Björn Lindsten

Åttaårige Yuusuf Warsame från Birmingham blev ett offer för gängkriget i Göteborg. I dag begravdes han i Göteborg på muslimska kyrkogården på Hisingen under polisbevakning.

– Han var en fantastisk pojke som många kommer att sakna, sa pappan Abdiwah Warsame efter att hans son begravts.

Det var för en vecka sedan som den åttaårige pojken dog till följd av att en handgranat kastades in i lägenheten i Biskopsgården där han hälsade på släktingar.

En man skriven på adressen dömdes nyligen för morden på Vår Krog på Vårväderstorget. Attentatet mot lägenheten tros vara en hämndaktion för skotten på Vårväderstorget 2015.

Åttaårige Yuusuf låg och sov i lägenhetens vardagsrum när granaten exploderade alldeles intill honom. Han avled av skadorna.

En fin stund

På måndagen begravdes Yuusuf Warsame på muslimska kyrkogården på Hisingen. Dessförinnan hölls en minnesceremoni vid Islamiska Sunnicentret vid Bellevue i Göteborg, dit ett stort antal anhöriga och vänner slöt upp.

– Det var en fin stund för oss. Vi var säkert uppåt 400 som tog farväl där. Det var hans närmaste, vänner till familjen men också representanter från andra familjer i Göteborg och andra städer, berättar Mohamoud Alami från Angered, en nära vän till familjen ända från tiden i Somalia.

Själva jordfästningen skedde på Fridhems Kyrkogård i Backa på Hisingen.

En enkel träkista

Hit hade också de närmaste tagit sig. Ungefär 100 personer tog farväl här. Pojken låg i en enkel träkista som bars av pappan Abdiwah Warsame och andra nära.

Imamen i Bellevue-moskén pratade om Yuusuf som dog en så tragisk död, men att vi andra måste gå vidare trots att det kan kännas tungt, berättade Alami.

Fina ceremonier

Pappan Abdiwah Warsame var rörd men samlad efter att ha begravt sin son.

– Familjen är fortfarande i någon slags chocktillstånd. Detta är en sådan stor förlust för min familj, sa han.

– Omständigheterna kan ju inte bli värre men jag har blivit väl mottagen här i Göteborg och ceremonierna kring min sons begravning har varit fina, sa Warsame som planerar att åka hem till Birmingham i England i morgon.

"Nära vän till familjen"

En långväga begravningsgäst var Ahmed Abdirahim som bor i Schweiz:

– Jag är en nära vän till familjen och ville gärna vara med här i dag.

Poliser var närvarande på Fridhems kyrkogård trots att det inte dykt upp några hot kring begravningen. Det stod en piket vid infarten och en annan tog plats i utkanten av det fält där pojken lades i graven.