Brödernas pappa Weine. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNBrödernas pappa Weine. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Brödernas pappa Weine. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Christian och Robin. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNChristian och Robin. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Christian och Robin. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Robin förhörs av Rolf Sandberg. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅNRobin förhörs av Rolf Sandberg. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN
Robin förhörs av Rolf Sandberg. Foto: SVT/DOKUMENT INIFRÅN

Pappan förhördes – när han var inlagd på psyket

Publicerad

När Weines söner Christian, 7, och Robin, 5, misstänkes för mordet på fyraåriga Kevin så tog han det mycket hårt. 

Han fick läggas in på psyket – men polisen fortsatte trots det att förhöra honom.

Minnesbilder som Weine fått medan han varit påverkad av narkotikaklassade sömnmedel har polisen använt som argument för pojkarnas skuld.

Det visas i delen av SVT:s "Dokument Inifrån" som sänds under onsdagskvällen. 

Under onsdagskvällen sänds SVT:s "Dokument inifråns" tredje och sista del i dokumentärserien om Kevin-fallet i Arvika 1998 då en fyraårig pojke hittades död och de två bröderna Christian, 7, och Robin, 5, av polisen anklagades för att ha dödat Kevin. 

”Gjorde du nånting på Kevins hals då?”

”Tryckte du något på Kevins hals?”

Förhörsledaren Ingrid Harrysson ställer samma fråga fast omformulerad, om och om igen – i två timmar, enligt SVT. Femåriga Robin svarar nekande varje gång, men Harrysson framhärdar:

– Jo. Man måste göra nånting, för annars får man inga såna märken, säger förhörsledaren.

Scenen är hämtad ur ett videoförhör av femåriga Robin som visas i tredje och sista delen av "Dokument Inifrån" I del två fick man se förundersökningsledaren Rolf Sandberg pressa Robin hårt i över 40 minuter.

Föräldrarna pressades

Även barnens föräldrar utsattes för tuffa förhör av polisen. Brödernas pappa Weine lades in på psyket under de fyra sista veckorna av utredningen – men fortsatte ändå att vara föremål för polisens förhör.

– Det var mycket fosterställning i sängen på psyket. Och ångestattacker, berättar pappan i programmet.

SVT berättar också att minnesbilder som pappan fått medan han varit påverkad av narkotikaklassade sömnmedel använts som bevisning mot pojkarna. En natt, när han tagit de narkotikaklassade medicinerna, så tyckte sig Weine minnas att Christian kommit in i sovrummet med en teckning föreställande Kevin vid vattnet vid flytbryggan. 

Weine skrev ner sina minnesbilder i en anteckningsbok som han gav till polisen. Anteckningar som polisen senare använt för att peka på pojkarnas skuld. Samtidigt ignorerade polisen den familj som gav pojkarna alibi under tidpunkten för mordet. 

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER