Peter Dahlin är henna igen efter att ha suttit fängslad i Kina sedan början av januari. Foto: PrivatPeter Dahlin är henna igen efter att ha suttit fängslad i Kina sedan början av januari. Foto: Privat
Peter Dahlin är henna igen efter att ha suttit fängslad i Kina sedan början av januari. Foto: Privat
För nästan en vecka sedan erkände Peter Dahlin sitt brott i kinesisk tv. "Jag har orsakat den kinesiska regeringen skada. Jag har sårat det kinesiska folkets känslor. Jag ber uppriktigt om ursäkt för det här. Och jag är mycket ledsen över att det här har hänt", sa han. Foto: APFör nästan en vecka sedan erkände Peter Dahlin sitt brott i kinesisk tv. "Jag har orsakat den kinesiska regeringen skada. Jag har sårat det kinesiska folkets känslor. Jag ber uppriktigt om ursäkt för det här. Och jag är mycket ledsen över att det här har hänt", sa han. Foto: AP
För nästan en vecka sedan erkände Peter Dahlin sitt brott i kinesisk tv. "Jag har orsakat den kinesiska regeringen skada. Jag har sårat det kinesiska folkets känslor. Jag ber uppriktigt om ursäkt för det här. Och jag är mycket ledsen över att det här har hänt", sa han. Foto: AP

Pappan bekräftar: Peter är i Sverige

Publicerad

Peter Dahlin, den svenske människorättsaktivisten från Stenungsund, har släppts fri från det kinesiska häktet och utvisats ur landet.

Nu befinner han sig på svensk mark.

– Han är på hemlig ort, säger hans pappa Thomas Dahlin till GT.

Första helgen i januari greps en västsvensk man i 35-årsåldern efter ett större tillslag mot människorättsaktivister i Kina.

Mannen i fråga heter Peter Dahlin och kommer från Stenungsund. Peter Dahlin arbetar med juridiska frågor på organisationen Chinese urgent action working group. Han anklagades för anstiftan till opposition mot regeringen. Enligt svenska Amnesty anklagas mannen för att "hota rikets säkerhet". Uppgifter kring exakt vad det är han ska ha gjort kan inte utrikesdepartementet inte gå in på.

– Jag har inga uppgifter att lämna om det. Men det är ambassadpersonal som kommer träffa honom, har Karin Nylund, presskommunikatör på UD, sagt tidigare.

För nästan en vecka sedan erkände han sitt brott i kinesisk tv. "Jag har orsakat den kinesiska regeringen skada. Jag har sårat det kinesiska folkets känslor. Jag ber uppriktigt om ursäkt för det här. Och jag är mycket ledsen över att det här har hänt", sa han.

Men den organisation han jobbar för tror att erkännandet var framtvingat, rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Peter Dahlin är hemma

Efter att ha suttit fängslad i Kina i drygt tre veckor har han nu släppts fri.

– Han är faktiskt redan hemma, säger Thomas Dahlin, pappa till Peter Dahlin, och förtydligar att sonen är på svensk mark.

– Han är på hemlig ort.

Familjen är lättade över att Peter Dahlin nu är hemma.

– Det känns väldigt bra, givetvis, säger Thomas Dahlin.

Peter Dahlin vill än så länge inte kommentera vad han varit med om i Kina.

– Han har sagt att han inte vill ha någon massmedialuppmärksamhet förrän han själv är redo att göra ett uttalande, säger pappan.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER