Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappan: Därför mördade jag min fru och mina barn

Den misstänkte mannen i rätten under häktningsförhandlingen. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Tekniker på plats vid huset efter mordet. Foto: ADAM IHSE/TT

Han upplevde sig jagad av djävulen. 

Nu åtalas småbarnspappan för att ha mördat sin fru och deras två små barn i en lägenhet i Västra Frölunda i september.

– Plötsligt jag blev en annan person. Jag blev rädd för allting, att djäveln tar oss. Jag kände att jag alltid har varit god och sedan blev jag plötsligt iskall, säger pappan i förhör – och erkänner morden.

Tidigt på söndagsmorgonen den 2 september larmades polisen ut till en lägenhet i Västra Frölunda i Göteborg. En pappa hade ringt och berättat att han dödat sin fru och deras två små barn.

– Hejsan, sa mannen till larmoperatören och fortsatte:

– Jag har dödat min fru (och) mina barn.

Mannen var kvar då polisen kom och fann hustrun strypt i bostaden. De två barnen hade dränkts i badkaret. 

Nu åtalas pappan för trippelmord. 

I förhör berättar han om tiden kort före mordet. Hur han sedan en tid känt att djävulen var efter honom. 

Pappan: "Djäveln tar oss"

– Plötsligt blev jag en annan person. Jag blev rädd för allting, att djäveln tar oss, säger han och beskriver det som att han plötsligt blev iskall och kände en stark utomstående kraft som tog över honom.

Han berättar att han dödade det yngsta barnet först efter att ha sagt att han skulle byta barnets blöja.

– Sedan tänkte jag "Djäveln tar inte oss, jag tar livet av oss själva". Iskall tog jag barnen och drunknade dem, sedan gick jag till min fru och strypte henne.

 

Polisens avspärrningar utanför familjens lägenhet. Foto: Polisen

Mannen försökte därefter ta sitt eget liv. 

– Jag la mig på sängen för jag ville sova och dö med dem.

Men i stället ringde han polisen, berättar pappan i förhör.

Mannen greps och anhölls senare. Vid en häktningsförhandling under hösten medgav han via sin försvarsadvokat att han bragt sin fru och sina barn om livet. 

– Även om vi har ett erkännande måste utredningen vara lika gedigen ändå. Vi måste bevisa vad som har hänt och kunna utesluta att det finns andra alternativa gärningspersoner, förklarar utredaren Natalie Nyström i ett pressmeddelande från polisen.

Åklagare Helena Treiberg Claeson:

– Det har varit en omfattande utredning och ett intensivt arbete de senaste tre månaderna. Hans egna uppgifter får starkt stöd av det vi kommit fram till under förundersökningen. 

 

Åklagare Helena Treiberg Claeson. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

Är psykiskt sjuk

Under utredningens gång har pappan genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och i ett utlåtande från Rättsmedicinalverket, bedöms han vara allvarligt psykiskt sjuk i lagens mening.

I utlåtandet står det att mannen har begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. 

– Det här är en man som varit en fullt fungerande person och arbetat som vanligt dagarna innan. Det är svårt att ta in hur en person kan vara fullt fungerande ena dagen och göra något sådant här nästa dag, säger åklagare Helena Treiberg Claeson.

– Man vet inte om den psykiska ohälsan har utlösts av något speciellt, men vi har inte kommit fram till något annat motiv än att han drabbats av en psykisk ohälsa som lett till de här ofattbara gärningarna, fortsätter hon.

Enligt polisens utredare Natalie Nyström har pappan varit samarbetsvillig under de åtta förhör som gjorts med honom.

– Han har kunnat berätta om detaljer som bara mördaren vet, säger hon.

 

 

Han ville skiljas 

Som GT tidigare kunnat berätta hade mannen lämnat in en ansökan om skilsmässa. Den var daterad dagen före mordet och skickades så att den kom in till tingsrätten först efteråt. 

I förhören har mannen berättat att han ville skilja sig från sin fru för att kunna stå ensam kvar då han upplevde att "djävulen var efter honom".

– Den 1 september kände jag att djävulen var efter mig, och jag försökte separera från min fru för att det bara skulle vara jag kvar, säger mannen i förhör. 

– Känslan av rädsla kom en månad tidigare ungefär. Då började jag bli rädd nästan för allting.

I ett förhör berättar kvinnans pappa tillika den misstänkta mannens svärfar om skilsmässan.

– Han gick ut och kom tillbaka med ansökan om skilsmässa, jag vet inte hur han skaffade den. Och han tvingade henne, med tvång, att skriva under den. Så hon skrev under, säger han i ett förhör.

Han berättar att han och hans fru frågade varför han ville skiljas från deras dotter och han hade svarat att han ville ut och resa – och att det var det bästa för familjen.

– Så min fru sa till vår dotter – kom hem till oss, men hon sa att han inte var så bra så hon skulle stanna hemma hos honom. Och sedan dagen efter så såg vi direkt polisen vid vår dörr. Vi vet inte vad som hänt mellan dem och jag kan inte tänka, jag kan inte acceptera detta. Hon var väldigt, väldigt snäll. Jag hjälpte honom jättemycket, hela, hela tiden, säger kvinnans pappa.

 

Pappan fångades på en övervakningsfilm i en matbutik kvällen innan mordet. Foto: Polisen

Började undvika folk

Ingen i familjen visste varför mannen mådde dåligt. 

– Nej, han var väldigt hemlig. Även mot sin fru, säger kvinnans pappa.

Kvinnans mamma berättar i ett förhör med polisen att mannen tidigare varit elak mot deras dotter vid flera tillfällen och att han, månaderna innan mordet, börjat undvika folk.

– En gång sa han till henne att "dina föräldrar har inte uppfostrat dig på rätt sätt, nu ska jag uppfostra dig på rätt sätt". Det var efter det som han blev lite konstig och började undvika folk.

Omgivningen chockades 

Av en vän till familjens anhöriga har han beskrivits som en snäll och trevlig familjefar. Han arbetade sedan flera år som spårvagnsförare utan anmärkningar.

– Det är hundratals personer som har förhörts i samband med den här utredningen. Ju närmare familjen personerna har varit desto svårare har det varit för dem så klart, säger åklagare Helena Treiberg Claeson.

Rättsförhandlingar kommer att äga rum i Göteborgs tingsrätt den 17 och 19 december.

Mannens advokat Tapio Kanniainen vill inte ge några kommentarer till åtalet.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!