Tre av männen fastnade i en övervakningskamera på McDonalds i Göteborg efter händelsen. Foto: POLISENTre av männen fastnade i en övervakningskamera på McDonalds i Göteborg efter händelsen. Foto: POLISEN
Tre av männen fastnade i en övervakningskamera på McDonalds i Göteborg efter händelsen. Foto: POLISEN
Rånarna stängde in sina offer i matkällaren och placerade en säng framför innan de lämnade villan i Alingsås. Foto: POLISENRånarna stängde in sina offer i matkällaren och placerade en säng framför innan de lämnade villan i Alingsås. Foto: POLISEN
Rånarna stängde in sina offer i matkällaren och placerade en säng framför innan de lämnade villan i Alingsås. Foto: POLISEN

Pappa och son bands fast under 14 timmar

Publicerad

Pappan och hans minderåriga son rånades, misshandlades och bakbands i hemmet – de blev liggande i 14 timmar innan anhöriga hittade dem.

Nu döms tre unga män till fleråriga fängelsestraff för det grova rånet.

Gärningsmännens intensiva telefontrafik under rånkvällen fällde dem.

I november i fjol larmades polisen till en villa i Alingsås sedan villaägaren och hans son blivit utsatta för ett rån. Polisen gick ut med att de båda offren då varit fastbundna i 14 timmar, men i övrigt var man förtegen om detaljer.

Men i början av maj i år, när fyra män och en kvinna åtalades för delaktighet i det grova rånet, kom nya uppgifter om det fasansfulla dygnet. Enligt åklagaren var rånet planerat. De fyra männen begav sig till villan sent på kvällen, beväpnade med luftvapen och knivar. De tvingade ner pappan och hans son i matkällaren. Där blev de grovt misshandlade, bakbundna och fick strypsnaror satta kring halsarna. Sonen och pappan ska också ha beskjutits med luftvapnet.

Döms till fängelse

Innan rånarna försvann i pappans bil ska de ha låst in offren i matkällaren genom att blockera dörren med en säng och en madrass. Genom att tvinga till sig offrens uppgifter om bankomatkort och bank-id lyckades rånarna tillskansa sig pengar och saker till ett belopp av 150 000 kronor. Först efter 14 timmar, på eftermiddagen dagen efter, lyckades offren ta sig loss med hjälp av anhöriga.

 

LÄS MER: Rånarnas iskalla SMS mitt under dådet 

 

Under måndagen föll Alingsås tingsrätts dom. Tre av de fyra tilltalade männen döms för att ha utfört det grova rånet. För den förste blir straffet fyra år och nio månaders fängelse. För den andre och den tredje blir straffen fyra år och tre månaders fängelse respektive tre års fängelse. Rätten tar hänsyn till gärningsmännens låga ålder och menar att gärningarna som sådana motsvarar sex års straffvärde.

Ett sms som rånarna ska ha skickat till offrets bror i avledande syfte medan hans bror och dennes son låg bakbundna.Foto: POLISEN

En kvinna döms för medhjälp till rånet. Påföljden blir skyddstillsyn.

Förnekar brott

Samtliga dömda förnekar brott. De menar att de inte har befunnit sig i huset den aktuella rånkvällen. Vissa av de tilltalade uppger visserligen att de ska ha varit i bilen och har medgett att de hade offrens bankkort, men inte att de ska ha deltagit vid själva rånet. Det framgår av domen.

– Min huvudman är av uppfattningen att han inte har varit med på detta. Han är inte gärningsman.

– Bevisningen är inte sådan att man kan knyta honom till huset. Och det påstods att rånarna har varit där under flera timmar. Då borde min huvudman avsatt sitt DNA. Däremot har han haft en koppling till fordonet som stals och kreditkort som användes efteråt och det har han berättat, säger Magnus Johansson, försvarsadvokat till en av de dömda männen som avser att överklaga domen.

Rånarna var beväpnade med vad som såg ut att vara ett maskingevär, men som var en attrapp. Foto: POLISEN

Men tingsrätten köper inte personernas förklaringar. Rätten har lagt stor vikt vid den telefontrafik som förekom mellan de nu dömda personerna den aktuella kvällen.

"Sammanfattningsvis finner tingsrätten att analysen av telefontrafiken starkt knyter de fem tilltalade till varandra och till platsen för rånet och de platser där stulen egendom används, såsom bankkort tillhörande familjen XX", skriver rätten.

Beviset: Telefontrafiken

DNA-bevis binder också flera av de tilltalade till närområdet den aktuella tiden, enligt rätten. En snusprilla och en fimp hittades nära rånhuset och tillhör två av männen.

"Dessa fynd är oerhört betungande", skriver rätten.

Dessutom menar rätten, likt åklagaren menat, att rånet varit planerat. De tilltalade har sökt information om familjemedlemmarna via internet samt "rekat" huset och närområdet innan rånet ägde rum.

 

LÄS MER: Pojke skjuten vid rån – fastbunden i 14 timmar 

 

Vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand om domen:

– Det viktiga är ju att huvudåtalet har gått fram och att gärningsmännen döms för grovt rån i villan i enlighet med åtalet. Sedan kan man diskutera detaljer i domen. Man kan fundera på om straffet är tillräckligt strängt, säger Ahlstrand som inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.

Den fjärde man som stått åtalad i målet frikänns. Rätten menar visserligen att det är besvärande för honom att han kan knytas till närområdet den aktuella kvällen. Men eftersom det inte finns någon direkt bevisning som binder honom till rånet frias han.

Samtliga dömda frikänns samtidigt för ett annat rån som de stod åtalade för.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER