Pappa misstänks ha fört sin dotter ur landet

Åklagaren i ärendet, Peter Larsson, har begärt pappan häktad.
Foto: HENRIK JANSSON

En man i 45-årsåldern sitter anhållen i Göteborg misstänkt för att ha fört sin dotter ur landet för att gifta bort henne.

Flickan har tidigare varit omhändertagen då det funnits oro kring att hon skulle föras utomlands och giftas bort, enligt åklagaren. 

Nu har åklagaren begärt mannen häktad och häktningsförhandlingen äger rum i veckan.

En man i 45-årsåldern har under onsdagen begärts häktad av åklagare misstänkt för att ha fört sin dotter ur landet för att sedan gifta bort henne. 

– Det rör sig om en flicka som vid 14-årsåldern blev omhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av unga). Man var orolig för att hon eventuellt skulle föras bort från landet och giftas bort, säger kammaråklagare Peter Larsson. 

Det har tidigare förekommit tvister i kammarrätten kring omhändertagandet av flickan och föräldrarna har vid tillfällen ansökt om att få veta sin dotters vistelseort som under en period hölls hemlig för föräldrarna.

Pappan nekar till brott 

– Man har senare omprövat omhändertagandet och i samråd med föräldrarna har flickan fått flytta hem till dem igen. Då har föräldrarna passat på att föra ut henne ur landet och där har hon befunnit sig sedan dess, säger Peter Larsson.

Mannen nekar till misstankarna som riktats mot honom – grov egenmäktighet med barn och vilseledande till tvångsäktenskap. 

Häktningsförhandlingen kommer att ske under fredagsförmiddagen.

Utrikesdepartementet har kopplats in i ärendet men vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till ”individens säkerhet och den konsulära sekretess som finns för att skydda individen” , skriver SVT Nyheter Väst.  

GT har sökt den misstänkta mannens advokat för en kommentar