Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappa anklagades för misshandel – fick ensam vårdnad av parets son

Varbergs tingsrätt. Foto: NORA LOREK

Socialtjänsten i Varberg trodde inte på en mammas berättelse om att barnets pappa hade misshandlat både henne och sonen. 

För att pappan skulle kunna bevisa sin oskuld beslutade tingsrätten – efter kommunens rekommendationer – att ge pappan ensam vårdnad tills vidare.

Men en dold inspelning visar nu att kommunen gjort avgörande fel i utredningen om mamman, rapporterar P4 Halland.

Handläggarna på socialtjänsten ska, i avgörande handlingar som skickades till tingsrätten, ha hävdat att mamman hållit sonen borta från pappan i ett och ett halvt år. Termen för detta är kvarhållande, och det är något som domstolarna ofta ser allvarligt på i vårdnadsärenden. 

Men uppgiften om kvarhållande är felaktig. Det erkänner socialtjänstens handläggare i en dold inspelning som mamman gjort och som P4 Halland tagit del av.

På inspelningen uppges den ansvariga handläggaren säga att hon menat att sonen bott hos mamman i ett och ett halvt år – inte att hon skulle ha hållit barnet borta från pappan.

– Det är jag som har skrivit det, men XX (sonen, reds. anm.) har ju varit hos YY (mamman, red. anm) i ett och ett halvt år. Det är ju det jag menar, säger socialtjänstens utredare enligt kanalen.

Avgörande uppgift

Felskrivningen om kvarhållande har spelat en avgörande roll för att pappan till slut fick vårdnaden. Det menar Johanna Schiratzki, som är professor i välfärdsrätt vid Ersta Sköndal högskola och som P4 Halland talat med.

– Jag får intrycket av att man medvetet eller omedvetet har tagit ställning när man har skrivit den här utredningen, säger hon till kanalen.

Mamman berättar för P4 Halland att hon påpekat felet i utredningen flera gånger, men att ingen ändring ska ha skett i de kompletterande handlingar som senare skickats till tingsrätten.

Pappan dömdes för misshandel

I tingsrätten fick alltså pappan tillfälligt ensam vårdnad om sonen. Detta för att få en chans att bevisa att han är oskyldig till det våld mot barnet och mamman han hade blivit anklagad för. 

Drygt fyra månader senare dömdes han för att ha misshandlat mamman, uppger P4 Halland. Domen har överklagats till hovrätten. Anklagelserna om våld mot barnet har inte lett till åtal.

Varken den ansvariga socialsekreteraren, hennes chef eller barnets pappa har velat lämna en kommentar till P4 Halland.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!