Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pamparna betalade miljoner för resorna

Frikostig fest. SVT:s "Uppdrag granskning" har granskat Göteborgs kommunpampars resa till en mässa i franska Cannes - och hittat en mängd kvitton på champagne och gourmetmat som betalats med skattepengar.
Foto: SVT

GÖTEBORG. Lyxhotell, öppen bar, mingel och middagar - som skattebetalarna varit med och finansierat.

När Göteborgs kommunpampar åker till en mässa i Cannes flödar pengarna - och notan för de senaste besöken har landat på 4,6 miljoner.

Dessutom lämnade det in kvitton för utlägg - som i själva verket visade sig vara gourmetmat och champagne.

I kvällens "Uppdrag granskning" på SVT avslöjas kvittohärvan i Göteborgs kommun.

Varje år är representanter från Göteborg på plats på fastighetsmässan Mipim i Cannes på Franska rivieran. I år åkte 40 personer från kommunen dit - och i "Uppdrag granskning" i kväll avslöjar reportern Sophia Djiobaridis hur de bott på lyxhotell, haft champagnemingel och ätit gåslever - och därefter lämnat in högst tveksamma kvitton.

Enligt "Uppdrag gransknings" beräkningar har de kommunala Göteborgsbolagens medverkan på mässan de fyra senaste åren kostat 4,6 miljoner kronor - plus moms, löner och sociala avgifter. Det som kostat är bland annat övernattningar på ett av Cannes finaste hotell, champagnemingel och kickoff med öppen bar.

- Jag tycker att det är värt det. Annars hade vi ju inte gjort det. Det är ju genomtänkta saker vi gör, säger Patrik Andersson, vd för Business region Göteborg som projektleder det hela, till "Uppdrag granskning".

Sex timmars öppen bar i Cannes har kostat närmare en halv miljon kronor. Det finns också kvitton, som man inte får se i kvällens "Uppdrag granskning" men som GT i dag kan visa, på champagneflaskor för över 11 000 euro som Business region köpt in.

Det krävs kickoffer och liknande för att locka företagare till Göteborg?

- Det är den bedömningen vi gjort. Det är en del av hur vi arbetar, men det är långt ifrån allt vi gör, säger Patrik Andersson.

Minst tio kommunala bolag och förvaltningar, som alltså är skattefinansierade, har lagt pengar och arbetstid på Mipim. Men utöver det har mängder med kvitton lämnats in från högt uppsatta chefer - kvitton som vid en närmare granskning visar sig komma från allt annat än nödvändiga utgifter.

Frukostmaten: Alkohol

Mats Andersson, före detta vd på Älvstranden utveckling AB, lämnade till exempel in ett kvitto på 750 kronor för "frukostmat" som inhandlades några timmar innan hemresan. "Uppdrag granskning" kan nu avslöja att "frukostmaten" var sex flaskor bubbel, gourmetmat, äkta parmesanost och färsk sparris.

- Jag jobbar inte där så jag har inte med det här att göra, säger Mats Andersson i programmet.

Tidigare styrelseordförande i Älvstranden, Mats Karlsson, åt bland annat gåslever, ankbröst och drack calvados på en middag - och varken syftet med middagen eller vilka som var med har angetts i redovisningen.

- Jag har ingen kommentar till det för jag har inte noterat det faktiskt, säger Mats Karlsson till SVT.

Kommunalrådet Anneli Hulthén (S) har själv varit med i Cannes. Hon tror att Cannes-resorna är värda pengarna.

- Det går nog aldrig att visa men jag är övertygad om att vi tjänar mer än vi förlorar på att vara med. Annars skulle vi inte åka, säger Anneli Hulthén till GP.

"Kan inte kontrollera allt"

Gällande kvittona som "Uppdrag granskning" tar upp säger hon till GP:

- Vi kan inte kontrollera allt. Vi kan inte undersöka varje kvitto. Vi måste ha ett visst mått av tillit till våra medarbetare. Men jag förstår ärligt talat inte dem som agerat på detta sätt.

Skatteverket kräver att det finns ett syfte för representationskostnader, men "Uppdrag granskning"-reportern hittar en mängd kvitton som saknar just det.

På kvitton från fastighetskontoret saknas just syfte, namn på vilka som var med - och SVT upptäcker privata utlägg. Christina Johnsson, fastighetsdirektör i Göteborgs kommun, förklarar att det handlar om ett misstag, som rättats till.

Men att det skett, visar inte det på någon slags brist i systemet, att det är lätt att utnyttja?

- Det är inte lätt att utnyttja, men det var en brist, säger hon till GT.

Hon själv har exempelvis lämnat in kvitton så att hon fått tillbaka pengar för två luncher, för samma personer, samma dag.

Sju nya företag

Enligt Business region har mässorna lett till att sju företag etablerats i Göteborgsregionen och att fem ytterligare förhandlar.

Hur vet man att det har med Mipim att göra?

- Det är ju en del av en etableringsprocess. Mässan är en jättebra mötesplats. Det känner jag mig trygg i, säger Patrik Andersson.

"Uppdrag granskning":s reporter Sophia Djiobaridis säger till GT att hon är lite chockad över de kvitton hon hittat, och över att ingen riktigt haft koll på hur mycket Cannes-besöken kostat och vad det gett.

- Jag hoppas att det blir en verklig diskussion kring om det här är det bästa för Göteborgs kommuninvånare, att lägga så här många miljoner på något som man uppenbarligen har svårt att presentera hur det kommer göteborgarna till godo, säger hon.

De åkte med till mässan i Cannes

Patrik Andersson, vd för Business region, Göteborg.
Business region.
Stadsledningskontoret.
Stadskansliet.
Fastighetskontoret.
Stadsbyggnadskontoret.
Higab.
Älvstranden utveckling AB.
Framtiden.
Familjebostäder.
Bostadsbolaget.
Samtliga är kommunägda bolag eller kommunala förvaltningar i Göteborgs stad.


Källa: "Uppdrag granskning"