Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pådrag vid anstalt – intagen på taket

Mannen har vid lunchtid på fredagen tagit sig upp på anstaltens tak.
Foto: JOHAN VALKONEN

Vid lunchtid på fredagen tog sig en intagen vid anstalten i Borås upp på taket.

Mannen tog sig upp via en byggställning – och efter sju timmars förhandling klättrade mannen till sist ner.

– Han var missnöjd och arg över att man som intagen ska behöva lämna urinprov och visa drogfrihet, säger Marita Gustavsson, kriminalvårdschef vid anstalten i Borås.

Vid klockan 13 tog sig en intagen på anstalten i Borås upp på en av byggnadernas tak. 

– Vi har en stab som hanterar detta och som fokuserar på att få ner mannen från taket, så han inte skadar sig själv eller andra. Vi försöker bilda oss en helhetsbild över vad som har hänt, berättade Marita Gustavsson initialt.

Hon berättar att anstalten renoverar centralköket och att det finns byggställningar precis utanför byggnaden.

– Han har lyckats klättra upp via byggställningen, säger Marita Gustavsson.

Anstaltschefen: ”Går inte att rymma”

Polisen larmades inte till platsen med anledning av att den intagne befann sig på taket. Anstalten i Borås är en klass 2-anstalt och det är okänt vad mannen är dömd för.

– Det går inte att rymma från taket, säger Marita Gustavsson.

Strax innan klockan 20 hade mannen till sist tagit sig ner från taket – självmant.

– Han har klättrat ner självmant och han är i goda händer. Han är inte skadad på något sätt och ingen i personalen är skadad. Alla är hela och rena, och det är jag tacksam över, säger Marita Gustavsson.

Hon säger att det är ytterst ovanligt att något liknande sker, och under hennes år som chef på anstalten har det aldrig hänt.

Mannen var missnöjd

Enligt Marita Gustavsson var mannen arg och missnöjd över situationen på anstalten.

– Han var missnöjd och arg över att man som intagen ska behöva lämna urinprov och visa drogfrihet. Att man ska behöva ha sysselsättning, vilket han inte tycker att man ska behöva göra. Han tycker det strider mot EU:s regler, säger Marita Gustavsson.

Hon fortsätter:

– Vi kommer att prata med honom och ta reda på vad mer som ligger bakom händelsen. Sedan får utredningen visa vad som blir nästa steg.