Oves Gatukök är ”Årets korvkiosk”

Oves gatukök.
Foto: GOOGLE MAPS
Christina Möller säger att hon gillar korv mycket på grund av alla olika tillbehör man kan ha till.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Korvakademien har utsett Oves Gatukök i Sävedalen till Årets Korvkiosk år 2021.

Christina Möller är ordförande för akademin och en av totalt tolv medlemmar.

– Vi gillar ju Oves i Sävedalen. Det är en slags kulturell matinstitution som driver det här med bra korvar och härligt mos.

Korvakademien har funnits sedan 1991 och består av tolv medlemmar som enhälligt delar ut fyra priser varje år, varav ett är Årets Korvkiosk.

I år har turen kommit till Oves Gatukök i Sävedalen.

”Denna korvkiosk har hållit högsta klass ända sedan starten i början på 1950-talet. Nu liksom då ringlar sig köerna långa till detta populära gatukök. Dragningskraften står att finna i det som heter ”goa korvar” i kombination med ”gôtt mos”, lyder en del av nomineringen.

– Det är viktigt att smaka. Vi tycker så mycket om gott mos, säger Christina Möller när hon berättar att de utser vinnarna genom att testa och genom att de har många kontakter inom branschen.

Vill få in korven i finrummet 

En av korvakademiens viktigaste uppdrag är att få in korven i finrummet.

– För åtta år sedan fick jag det här på mitt bord och då var inte korv något positivt. Jag arbetade på Konsum och såg att vi sålde massor av falukorv i butiken. Men när vi frågade vad folk handlade så var det aldrig någon människa som handlade falukorv. Det var skämmigt.

Hon fortsätter:

– Men sen tog vi tag i det och har anordnat festivaler där man får smaka korv, prata om korv och tala om att man älskar korv. Man behöver inte skämmas längre. Jag tycker vi gett korv en högre status.

Har ni berättat för Oves Gatukök att de vunnit? 

– Ja och det är det roligaste uppdraget. Ibland tror jag att de dött när jag ringer för de blir helt stumma. Ibland gråter de och ibland skrattar de hejdlöst.