OBS Arkivbild. En man satte upp en privat övervakningskamera på vinden i sin bostadsrättsförening - utan tillåtelse. Foto: Sanna Dolck
OBS Arkivbild. En man satte upp en privat övervakningskamera på vinden i sin bostadsrättsförening - utan tillåtelse. Foto: Sanna Dolck

Övervakade sin vind – polisen fick rycka ut

Publicerad

Mannen satte upp en privat övervakningskamera på vinden i sin bostadsrättsförening.

När han inte lyssnade på styrelsens vädjan om att ta ner den fick polisen rycka ut.

– Enligt styrelsen har han varit tillsagd att det inte var tillåtet. Men han har gjort det ändå, säger Hans Lippens, presstalesman på polisen i region väst.

Det var på onsdagen vid halvtvåtiden som polisen fick rycka ut till en adress i området Dammsvedjan i Borås.

Styrelsen i en bostadsrättsförening hade tillkallat polisen efter ett problem med en av medlemmarna.

– Det är en medlem i föreningen som utan styrelsens tillåtelse hängt upp en egen kamera uppe på vinden. Enligt styrelsen har han varit tillsagd att det inte var tillåtet. Men han har gjort det ändå, säger Hans Lippens, presstalesman på polisen i region väst och fortsätter.

– Då har styrelsen ringt polisen och vill ha hjälp att ha detta åtgärdat.

Olaga kameraövervakning

Hans Lippens berättar att det rubriceras som olaga kameraövervakning.

– Det finns inget tillstånd, och det måste man ha av länsstyrelsen. Man måste dessutom ha ett godkännande av styrelsen i föreningen och det har han inte. Därav anmälan rörande olaga kameraövervakning, säger han.

Hans Lippens berättar att de i lagen står att man inte får kränka den personliga integriteten.

– Ska man ha kameraövervakning i en bostadsrättsförening så får den inte svepa utanför bostadsrättsföreningen, man kan ha den inne i fastigheten exempelvis i källarutrymmen eller mot entrén för att firma eventuella inbrott. Men som privatperson får man inte ha det, säger han.

Oklart varför han satte upp kameran

I det aktuella fallet tog polisen ner kamerautrustningen och har även beslutat att beslagta den.

Men varför mannen ville sätta upp en kamera på vinden har inte framkommit än.

– Jag har ingen aning om var eller varför, säger Hans Lippens.

På polisen i Borås berättar man att man ännu inte har förhört de inblandade och kan inte heller svara på detta.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER