Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Översvämningsrisk – Vänern tvångstappas

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Lilla Edets kraftverk.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Vänern.

Vänerns vattennivåer är så pass höga att vid midnatt tappas sjön på vatten.

Ett sällsynt ingripande som sker ungefär vart tredje år – till följd av kraftig nederbörd. 

– Det här vattnet kan vi inte använda för elproduktion, så då spiller vi förbi, säger Magnus Carlsson på Vattenfall till SR.

Sveriges största vattenmagasin – Vänern – kommer att tvångstappas vid midnatt, rapporterar Sveriges radio.

Detta till följd av den rikliga mängd nederbörd som fallit under hösten och vintern, vilket fått vattennivåerna att stiga så pass att det nu riskerar översvämning.

Tvångstappning innebär att vattnet styrs bort från vattenkraftverkets kraftturbiner i Lilla Edet, som nu är på maxnivå. Genom att öppna luckor på sidan om vattenkraftverket leds vattnet vidare med Göta älv.

– I Lilla Edet kommer det att bli så att vi kör mer vatten bredvid kraftverket via dammluckorna. Stationen går redan för fullt och producerar så mycket el som den kan. Det här vattnet kan vi inte använda för elproduktion, så då spiller vi förbi, säger Magnus Carlsson, produktionschef vid Vattenfall, till SR.

Ovanligt beslut

Planen är att tvångstappa Vänern på 900 kubikmeter vatten per sekund. Beslutet att tvångstappa hör inte vanligheten till, ungefär var tredje år brukar ett sådant här ingripande äga rum.

Utöver Lilla Edet finns ytterligare tre vattenkraftverk längs med Göta älv. Men just Lilla Edet har en speciell funktion som sista sluss innan vattnet lämnar Vänern – och fungerar därmed likt en ”flaskhals” för vattenmassorna förklarar Magnus Carlsson till SR.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning