Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Översvämning på vägarna i ovädret

Kraftigt regnväder har dragit in över Västsverige och orsakar översvämning på flera håll.
Foto: Läsarbild/Caisa Nilsson

Sommardagen förvandlades till åska och störtskurar - ovädret drar fram över Västsverige på måndagskvällen och problemen är många.

Flyg har omdirigerats och tåg står stilla.

Dessutom rinner lermassor ut över E20 på grund av väderläget. E45:an är delvis avstängd på grund av ett jordskred - och en del av gamla E45:an har fått grävas bort.

Och en person i en bil har fått simma från en vattenfylld viadukt i Lerum.

Hundratals hushåll har också drabbats av strömavbrott, och många bostäder är översvämmade.

Det är inte säkert att exempelvis tågen kommer att kunna gå som vanligt på tisdagsmorgonen.

– Nej inte som det ser ut nu. Det är inte hundraprocentigt att det kommer att funka på morgonen. Så det är bra att följa utvecklingen, säger Benny Josefsson vid Trafikverket.

På måndagen strålade solen över Göteborg och många lämnade jackan hemma. Men plötsligt blev himlen mörk och ovädret är ett faktum. Åskan drar på kvällen fram över Västsverige med regn och blixtar.

Och ovädret ställer till med stora problem för flyg, tåg och vägtrafik.

Jordskred och lermassor

På vägarna är det stopp på en rad platser.

På väg 1960, den gamla E45:an, inträffade ett jordskred norr om Djupedal som stoppade trafiken helt. Raset stängde även E45:an i höjd med Bohus.

– Den gamla E45:an, den var mer eller mindre bortsköljd av den här lervälligen. Där tog man beslut om att gräva bort en del av vägen för att minimera kommande ras, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Så du menar att en del av vägen är borta?

– Den är borta, helt riktigt.

E45:an som tidigare var avstängd på grund av raset ska enligt polisen nu svara framkomlig.

Fotograf Christer Grändevik befinner sig i närheten av Jordfallsbron.

– Det har rasat från en höjd och det ligger stenar och jord ligger rakt över vägen. Räcken har rasat. Raset har skett 300 meter norr om Jordfallsbron, säger fotografen Christer Grändevik.

Översvämmade vägar

Lermassor ut över E20 i norrgående riktning i höjd med Lerum. Räddningstjänst och polis är på plats. Omfattningen är oklar. 

– Jag tror inte att man fått greppet om omfattningen ännu, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

Det har också kommit in larm om översvämningar mellan Hulanmotet och Lerum utmed E20. 

På E6:an mellan Rollsbo och Kodemotet är det översvämning.

Även på Marstrandsvägen i Kungälv, i höjd med Rollsbovägen står det helt stilla i trafiken. Det är så mycket vatten att allt står stilla.

Vid 22-tiden uppger trafikverket att trafiken på E45:an och E6:an är igång men att det är köbildningar.

– Sen är det svåröverblickat på det mindre vägnätet, men där kan det vara stopp på flera håll, säger Benny Josefsson vid Trafikverket. 

Bilist fick simma

Enligt polisen har det kraftiga regnet gjort att viadukten vid tågstationen i Lerum blivit vattenfylld. Polisen uppger att det gick så fort att en bilist fastnade i den vattenfyllda tunneln och fick simma från platsen.

– Händelseförloppet var tydligen så snabbt att vederbörande fastnad i tunneln och enda vägen ut var att simma därifrån, säger Christer Fuxborg.

Och vattenmassorna ställer till med problem på många håll. Ingegerd Bergquist fångade stora mängder vatten på bild när hon satt i bilen.

– Vi skulle bara köra bort till Ytterby från Kungälv och det gick hjälpligt på vägen dit, men det gick långsamt för det var mycket mycket vatten. När vi skulle tillbaka sen så gick det inte att köra, vi fick ta en annan väg, säger hon.

Det är svårt att uppskatta hur mycket vatten det handlar om.

– Svårt att uppskatta men det var många centimeter vatten på en 70-väg. Jag har inte kört i så djupt vatten någon gång, säger Ingegerd Bergquist.

Tåg står stilla

Det är problem med tågen på flera håll i Västsverige.

– Det är lite småkärvt kan man säga. Vid Lerum och Jonsered kör vi bara på ett spår på grund av att det är problem i en tunnel där. Vi hoppas att vi kan hålla det spåret som vi kör på öppet fortsättningsvis, men det finns risk för att vi får stänga även det, säger Benny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

Vid 22-tiden kvarstår problemen.

– Det kommer att öppna under förmiddagen i morgon. Det innebär att vi fortsätter att köra på det andra spåret men enligt de senaste rapporterna så har vattnet även rinna in på det spåret så vi vet inte hur det kommer att se ut om några timmar. Men oavsett så blir det en del förseningar det bara är ett spår som trafikerar. Vi hoppas kunna köra på det spåret under natten och morgonen, säger Benny Josefsson.

Även vid Bohusbanan är det stopp.

– Bohusbanan är det stopp på. Spåren på stationen vid Bohus ligger under vatten och det påverkar Alependeln mellan Göteborg och Älvängen bland annat, och SJ-tågen mellan Göteborg och Karlstad. Och sen påverkar det även Västtrafiks tåg mellan Göteborg och Vänersborg och Trollhättan, säger Benny Josefsson.

Läget vid Bohusbanen har ljusnat något vid 22-tiden.

- Vattnet har börjat rinna undan. Vi har tekniker på plats och kommer att ha kvar dem under natten, de följer utvecklingen. Som det ser ut nu ska vi kunna köra tåg framåt morgonkvisten. Men det kan förändras i negativ riktning, säger Benny Josefsson.

Det är alltså inte säkert att tågen i Västsverige kommer att kunna gå normalt på tisdagsmorgonen?

– Nej inte som det ser ut nu. Det är inte hundraprocentigt att det kommer att funka på morgonen. Så det är bra att följa utvecklingen, säger Benny Josefsson.

Flygplan omdirigeras

En kvinna som satt på ett flyg från Stockholm till Landvetter berättar om att planet har fått krislanda i Jönköping.

– Det var otäckt när vi tvingades landa i Jönköping. Nu har vi till slut fått gå av planet och ska få åka ersättningsbuss resten av vägen, säger hon.

Tre plan har berörts.

– Vi har tre flygplan som har blivit omdirigerade eller valt att åka tillbaka, men annars flyter trafiken på, säger Charlotte Periasamy, kommunikatör vid Swedavias pressjour.

Det är tre plan från Stockholm som inte kunnat landa i Göteborg.

– Flygtrafiken är väldigt stabil i såna här lägen, det ska mycket till för att man ska omdirigera eller ställa om rutt, säger Charlotte Periasamy, kommunikatör vid Swedavias pressjour.

Bostadshus svämmar över

Räddningstjänsten har fullt upp, bland annat med översvämningar i bostäder.

– Vi håller på att beta av vår lista med översvämmade hus. Det är Lerum och Olofstorp om är värst drabbade. Det är jättemånga hus, vi har säkert haft över 100 händelser, säger operatören vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

I Bohus har flera gårdar vid bostadshus svämmats över. Vatten har runnit in i källare och bostäder.

– Två lägenheter är helt förstörda på bottenvåningen, där är det kanske 20 centimeter upp till fönstret och det stiger fortfarande. Det har runnit in vatten i trappuppgångarna. Tvättstugan och allt är fullt. Det rinner ner från ett berg, vattnet bara forsar ner mot huset, säger Tobias Walner, 33, som bor på Klorvägen.

Samma sak gäller på Bivägen.

– Vi bara kollade ut under åskovädret så var det värsta översvämningen, folk kommer inte in i porten. Det är jävligt mycket vatten. Öppnar man porten kommer det att rinna in massa vatten, säger Caisa Nilsson, 21.

Bo Nilsson bor i Lindholmen i Göteborg i ett hög hus och stod på terrassen under åskovädret. Han lyckades fånga ett blixtnedslag i en av kranarna i hamnen.

– Jag prövade och försökte fotografera för att få med en blixt och av en tillfällighet lyckades jag. Det small ingenting. Det var en blixt och sedan var det bara vanliga muller, vilket kändes konstigt. Det har varit ett väldigt skådespel med många blixtnedslag här, och det var därför jag försökte fotografera, säger han.

Djur hamnade i pool

Tre kvigor fick sig till följd av ovädret ett ofrivilligt dopp när de sprang ner i en pool i Riserna i Falkenbergs kommun på måndagskvällen. Korna var på bete när de skrämdes i väg av en åskknall och rusade genom ett staket in på granntomten.

– De gav sig ut på en löprunda och hamnade i vattnet. De kom inte upp och räddningstjänsten i Ullared fick plocka upp dem. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men de mådde bra efteråt, säger Carl-Göran Göransson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Väst i Varberg.

Strömavbrott

På Orust drabbades hundratals Fortum-hushåll av strömavbrott under kvällen. Också hundratals av Vattenfalls kunder i Munkedal, Vänersborg, Dals-Ed, Bengtsfors, och Vårgårda drabbas.

På flera håll i Västra Götaland har Telia reducerad kapacitet för mobilnätet, bland annat till följd av elavbrott. Ett större område som är drabbat ligger mellan Alingsås och Borås. Andra områden är Gällstad, Vaggeryd, Tibro och Götene.

Texten uppdateras.