Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren ledsen när svårt sjuka är ovaccinerade

Grönt ljust för utökat vaccinpass – experterna oeniga
Södra Älvsborgs sjukhus.
Foto: JOHANNA SVENSSON / BILDBYRÅN
Många som behöver intensivvård är inte vaccinerade, något som gör infektionsläkaren Anders Lundqvist sorgsen. (Genrebild).
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pernilla Lundgren / Västra Götalandsregionen

En stor andel av de som behöver intensivvård i Västra Götaland är ovaccinerade, rapporterar P4 Väst.

Överläkaren Anders Lundqvist jobbar på infektionskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus, och berättar för kanalen att han känner sorg när ovaccinerade kommer in till iva.

– Man blir ju ledsen varje gång det kommer in en patient som är svårt sjuk, där patienten eller anhöriga inte har velat att man skulle vaccinera sig, säger han till kanalen.

Under perioden november och december förra året var 78 procent av intensivvårdspatienterna i Västra Götaland ovaccinerade.

Enligt Svenska intensivvårdsregistret har 57,9 procent av de som vårdats på iva från den 23 januari förra året fram till i dag i Sverige varit ovaccinerade. Motsvarande siffra för fullvaccinerade är 6,7 procent.

Andel vaccinerade och ovaccinerade på iva mellan 23 januari 2021 och 23 januari 2022. 57,9 procent var inte vaccinerade, 6,7 procent var fullvaccinerade, 7,1 var ofullständigt vaccinerade och för 28,4 procent av patienterna var vaccinstatusen okänd.
Foto: Svenska Intensivvårdsregistret

Till P4 Väst säger Anders Lundqvist, överläkare på Södra älvsborgs sjukhus infektionsklinik i Borås, att han blir sorgsen när han ser svårt sjuka patienter som valt att inte vaccinera sig:

– En del personer blir så svårt drabbade drabbade av allvarlig sjukdom och att livet också kan ta slut för att man varit orolig för att vaccinera sig. Det är ju sånt som gör en sorgsen.

”Inga logiska argument biter”

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport, för vecka 2, var 56 procent av de som skrevs in på iva-avdelningar i landet ovaccinerade. 

”Under de fyra senaste veckorna (vecka 51–2) var antalet intensivvårdade per 100 000 invånare 10 gånger högre bland ovaccinerade än bland vaccinerade, skillnaden var statistiskt säkerställd”, skriver myndigheten i rapporten. 

Anders Lundqvist menar att vissa intensivvårdspatienter upplever en ånger kring att inte ha tagit sprutorna.

– Det är en del som är ångerfulla. Andra lever ändå i en övertygelse som man är väldigt klar över. Det är inga logiska argument som kanske biter. De gör ju inget aktivt val att göra fel utan ofta har de gjort ett val utifrån en övertygelse, säger han till P4 Väst. 

Johan Styrud: Finns inte kapacitet att testa alla

Bred testning med PCR-tester kan förlora sin funktion när det är så många sjuka och svaren dröjer så pass lång tid, det menar en del experter som nu vill se ett mer fokuserat utnyttjande av resurserna.