Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överläkaren: Rekord i antal fall av RS-virus

Det här är ett RS-virus
Katrin Adrian, är överläkare på barnakuten vid Drottning Silvias sjukhus.
Foto: Privat / Sumeyra Cinarli
Drottning Silvias barnsjukhus.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
I veckan tog Drottning Silvias barnsjukhus emot rekordmånga barn – 231 patienter jämfört med genomsnittet som ligger på 120 barn dygnet.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Ett ökat antal fall av RS-viruset slår hårt mot vården.

I veckan tog Drottning Silvias barnsjukhus emot rekordmånga barn – 231 patienter jämfört med genomsnittet som ligger på 120 barn om dygnet.

Nu uppmanas föräldrar att hålla de minsta barnen hemma. 

– Det här är vår pandemi, det är den som drabbar barnen, säger Katrin Adrian, överläkare på barnakuten i Göteborg.

Det var i slutet av augusti som personalen på akuten vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg såg en uppgång av RS-virus. Ett virus som inte brukar göra större väsen av sig förrän i februari. 

– Sedan augusti har det hållit sig på höga men kontrollerbara nivåer. Men nu börjar vi komma upp i nivåer som vi inte kan hantera, säger Katrin Adrian, överläkare på barnakuten, som tidigare medverkat i P4 Göteborg.

– Det är jättemycket barn som söker. Vi hade vår ”all time high” i går med 231 barn över dygnet som sökte. I vanliga fall brukar det ligga på 120 barn, vid den här tiden på året.

Enligt Katrin Adrian har nästan alla barnen hosta, snuva samt svårt att andas. De större barnen drabbas även av lunginflammation. 

”Svårt att få plats”

Vad är då anledningen till den ökade smittan? Katrin Adrian menar att svaret är pandemin.

– Vi har varit så duktiga på att hålla pandemirestriktionerna. Tvätta händerna och hålla barnen hemma från förskolan när de är sjuka. Under föregående år fick nästan inga barn RS-viruset så just nu är det ingen som är immun. Så vi har tre årskullar som inte är immuna och nu verkar det som att alla barnen får det på en gång.

Därför uppmanas föräldrar att hålla barnen hemma från kollektivtrafiken, kaféer och andra folksamlingar samt hålla barnen hemma från förskolan vid minsta förkylning.

– Vi har väldigt svårt att få plats med alla barnen. Just nu lånar vi platser, material och personal från andra enheter. Så vi märker att det här är vår pandemi, det är den som drabbar barnen.


Detta är RS-virus hos barn

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen lindrig, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.


Det här är vanliga symtom på en RS-infektion:

snuva, ofta med segt slem

hosta

feber

irriterade och röda ögon

väsande och pipande andning.


Källa: 1177.se

SE MER:

Läkaren: ”Fortsätt som vi gjorde under pandemin”