Det var i slutet av augusti som personalen på akuten vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg såg en uppgång av RS-virus. Ett virus som inte brukar göra större väsen av sig förrän i februari.
– Sedan augusti har det hållit sig på höga men kontrollerbara nivåer. Men nu börjar vi komma upp i nivåer som vi inte kan hantera, säger Katrin Adrian, överläkare på barnakuten, som tidigare medverkat i P4 Göteborg.
– Det är jättemycket barn som söker. Vi hade vår ”all time high” i går med 231 barn över dygnet som sökte. I vanliga fall brukar det ligga på 120 barn, vid den här tiden på året.
Enligt Katrin Adrian har nästan alla barnen hosta, snuva samt svårt att andas. De större barnen drabbas även av lunginflammation.
”Svårt att få plats”
Vad är då anledningen till den ökade smittan? Katrin Adrian menar att svaret är pandemin.
– Vi har varit så duktiga på att hålla pandemirestriktionerna. Tvätta händerna och hålla barnen hemma från förskolan när de är sjuka. Under föregående år fick nästan inga barn RS-viruset så just nu är det ingen som är immun. Så vi har tre årskullar som inte är immuna och nu verkar det som att alla barnen får det på en gång.
Därför uppmanas föräldrar att hålla barnen hemma från kollektivtrafiken, kaféer och andra folksamlingar samt hålla barnen hemma från förskolan vid minsta förkylning.
– Vi har väldigt svårt att få plats med alla barnen. Just nu lånar vi platser, material och personal från andra enheter. Så vi märker att det här är vår pandemi, det är den som drabbar barnen.
Detta är RS-virus hos barn
En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Nästan alla barn får en infektion med RS-virus under de första två levnadsåren. Oftast är sjukdomen lindrig, men barn under ett år och barn som tillhör en riskgrupp kan bli allvarligt sjuka.
Det här är vanliga symtom på en RS-infektion:
snuva, ofta med segt slem
hosta
feber
irriterade och röda ögon
väsande och pipande andning.
Källa: 1177.se