Omikronvarianten har visat sig vara så smittsam att varannan europé kommer ha smittats inom två månader, om smittspridningen fortsätter i samma takt som nu. Det förutspår världshälsoorganisationen, WHO.
Eller, som infektionsläkaren Magnus Gisslén väljer att uttrycka det:
”Det finns liksom ingen hejd på det”.
Att inskränka serveringsställenas öppettider, och införa deltagartak på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster – restriktioner som regeringen presenterade under måndagen – har därför liten till ingen effekt, menar infektionsläkaren.
Enligt Magnus Gisslén har det samtidigt börjat bli dags att fundera på om covid-19 verkligen ska fortsätta klassas som en samhällsfarlig sjukdom, något han tidigare berättat om för P4 Göteborg.

”Omikron har ändrat spelplanen”
– Omikron har ändrat spelplanen, ändrat förutsättningarna. Om vi nu tittar en vecka framåt och inte ser någon kraftig ökning i intensivvården, och fortsätter att inte se någon kraftig ökning av svårt sjuka som är vaccinerade, så tycker jag att man ska börja fundera på om det är värt att klassificera det här som en samhällsfarlig sjukdom eller inte.
Det är klassificeringen av viruset som en samhällsfarlig sjukdom som gör det möjligt att – med stöd av smittskyddslagen – vidta flera av de åtgärder som Folkhälsomyndigheten och regeringen presenterat under pandemin.
Samtidigt menar Magnus Gisslén att siffrorna över inlagda personer med coronainfektion i många fall är missvisande. Just nu vårdas, enligt måndagens siffror, 227 patienter som testat positivt för covid-19 i Västra Götalandsregionen. Nio av dem i intensivvård.
– Många ligger inte inne på grund av att de har covid, utan är där för att de har något annat men samtidigt har en covidinfektion, säger infektionsläkaren och fortsätter:
– Det är ju en lite annan sak, de som är vaccinerade blir inte svårt sjuka, enligt vad vi sett hittills (sedan omikron börjat dominera, reds. anm.). Vi får väl se den närmsta veckan hur det utvecklas, men det ser inte ut som att de svåra fallen ökar påtagligt.
”Vi står i ett vägskäl nu”
Det absolut främsta vapnet mot omikronvarianten är, enligt Magnus Gisslén, vaccination.
– Det är extremt viktigt att man försöker få personer som inte är vaccinerade att vaccinera sig. Det är så oerhört tydligt att det är de som blir svårt sjuka, och det är klart att det är viktigt att de skyddas, men frågan är om man gör det med den här typen av restriktioner.
Att stanna hemma när man är sjuk eller har symtom är också en fortsatt rimlig rekommendation tycker han, samtidigt som man ska fortsätta skydda äldre som bor på boenden och de med nedsatt immunförsvar, som inte svarar på vaccinen.
– Jag tror vi står i ett vägskäl nu, där vi om några veckor kommer inse att restriktionerna inte spelar så stor roll, och så kommer de successivt försvinna.