Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spöklika platserna längs med gamla E6

Ormmuseet låg i Dingle i Munkedals kommun. Innan det fungerade huset som ett mejeri. Foto: JAN JÖRNMARK
Tanum sommarland grundades på 1980-talet och då det också hade sin storhetstid. I dag skvallrar gamla vattenrutschbanor om det som en gång var. Foto: JAN JÖRNMARK
Håby Motell var dels ett motell, dels en mack och en mc-firma. Ägaren startade också en go kart-bana som var populär på 60-talet. En gång fanns här också ett bageri. Foto: JAN JÖRNMARK
Valhall gatukök och värdshus är ett av många gamla värdhus som blivit stående. Foto: JAN JÖRNMARK
Kung Rane var ett hotell med restaurang. Ursprungligen låg där en speceriaffär. Verksamheten var expansiv innan E6:an tog över. Foto: JAN JÖRNMARK

Ett spöklikt nöjesfält i skogen, ett nerlagt ormmuseum, mackar som stått tomma i årtionden och orter som lämnats åt sitt öde.

Här är de övergivna platserna längs med gamla E6 – varav en besöktes av formel 1-stjärnan Ronnie Peterson.

– Det är historier om människor men också historier om den strukturomvandling som pågått där, säger författaren Jan Jörnmark.

Först 2015 blev E6 motorväg hela vägen från Danmark till Norge, via Göteborg. Dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson (S) höll ett högtidligt tal vid den sista etappen i Tanum, Bohuslän. Motorvägen, som påbörjades redan 1955, tog alltså över 60 år att bygga.

Anna Johansson invigde sista delen av E6 2015. Foto: ROBIN ARON

Men länge var det gamla "Rikstvåan", också kallad gamla E6, som gällde. Den gick från norska gränsen, via Göteborg och längs Västkusten, till Danmark och följde alltså delvis samma sträcka som dagens E6. Vägen gick rakt igenom de större kuststäderna som Varberg och Falkenberg.

Den anlades delvis redan 1901. Delar av vägen belagdes en gång i tiden med en typ av smågatssten och än i dag finns det några få delar kvar som fortfarande är stenbelagda.

 

Kung Rane var ett hotell med restaurang. Ursprungligen låg där en speceriaffär. Verksamheten var expansiv innan E6 tog över från Rikstvåan. Foto: JAN JÖRNMARK

 

Men det moderna Sverige, personifierat med byggandet av E6, skulle alltså ändra på den saken och runt 90-talet var det slut för gamla E6. Därmed förlorade de gamla samhällena och butikerna längs den gamla vägen sitt tidigare värde.

Ormmuseum och Tanum sommarland

Längs vägen hittar man ett antal övergivna platser, bland annat ett tidigare ormmuseum, Åby Motell och Tanum Sommarland. Platser som en gång var välbesökta, men nu står och förfaller.

Jan Jörnmark, docent vid Chalmers och Handelshögskolan samt författare till flera böcker om övergivna platser. Foto: ROBIN ARON

Jan Jörnmark är författare och har gett ut två fotoböcker om övergivna platser. Han har också fotat bilderna i det här reportaget. Jörnmark är ekonomihistoriker i grunden och har forskat mycket om ekonomisk förvandling och nutidshistoria. Det är därifrån hans intresse för övergivna platser kommer.

– Naturligtvis är sådana här platser uttryck för en förändring. Men de har också ett starkt estetiskt intresse, säger han.

Kung Rane var ett hotell med restaurang. Ursprungligen låg där en speceriaffär. Verksamheten var expansiv innan E6:an tog över. Foto: JAN JÖRNMARK

Platserna beskriver den ekonomiska och samhälleliga omvandling som skett i Sverige, enligt Jörnmark.

– Gamla E6 ser ut som en bunt asfalt med några gamla kåkar som står bredvid. Men egentligen är det resultatet av alla människor som varit där, de som har åkt längs vägen och de som har byggt husen och bott i husen, säger han.

Från speceriaffär till hotell

Bertil Falck har många minnen av de nu övergivna platserna längs gamla E6. Foto: LEIF JACOBSSON

Bertil Falck, en av grundarna till Bokmässan i Göteborg, växte upp i Munkedals kommun och har flyttat tillbaka på äldre dar efter att länge ha bott i Götborg. Kung Rane, vid Svartborgs kyrka i Munkedal, är en av hans favoriter av de gamla platserna.

– Från början hette det Hanssons speceriaffär. Det var en landhandel med kläder, järn, spik och specerier. Grundarna drev det i många år men sedermera blev det Kung Rane med hotell och restaurang. Ofta höll man i sammankomsterna efter begravningarna där.

Håby Motell, ett kombinerat motell och mack, är ett annat klassiskt ställe efter vägen.

Håby Motell var dels ett motell dels en mack och en mc-firma. Ägaren startade också en go kart-bana som var populär på 60-talet. Foto: JAN JÖRNMARK

Det byggdes ursprungligen som ett pensionat under 40-talet men fick ny ägare under 50-talet. Den nye ägaren, en Stig Sjöberg, hade många fingrar i luften. Han var förstjust i amerikansk populärkultur, gick gärna runt i cowboyhatt och började snart importera bilar och motorcyklar från USA. 

 

LÄS OCKSÅ: Svindlande bilderna från folkfesten 

 

Han startade och drev snart en mc-firma på platsen. Där fanns också ett bageri. Närheten till Norge lockade många gäster och kunder.

– Jag sommarjobbade på motellet som 15-åring. Det var mitt första sommarjobb och måste ha varit 1966, säger Jan Hognert som växte upp i Håby och fortfarande bor där.

Jan Hognert. Foto: PRIVAT

Ronnie Pettersson åkte go kart i Håby

Stig Sjöberg anlade även en go kart-bana i i närheten dit tusentals åskådare ska ha kommit för att bevittna loppen. Ronnie Peterson, Sveriges mest kände formel 1-förare genom tiderna, körde på banan på 60-talet innan karriären drog i gång, berättar Hognert.

– Han (Stig Sjöberg) startade den tillsammans med Motorklubben i Munkedal. Då var jag rätt ung och jag kommer ihåg att det var väldigt populärt.

Håby Ring go kartbana. Ronnie Peterson körde där i mitten av 60-talet, innan karriären drog igång. Foto: JAN JÖRNMARK

Sjöberg sålde hela rasket och lämnade Sverige för Australien någon gång under 70-talets första år. Han avled i en mc-olycka på 90-talet, enligt Hognert. I dag syns bara uppbruten asfalt och igenvuxna vägarna på den före detta go kartbanan.

Jan Jörnmark sammanfattar de övergivna platserna så här:

– Det är historier om människor men också historier om den strukturomvandling som pågått där. Varje mack och varje sommarland tillhör en viss epok.

 

LÄS OCKSÅ: Göteborg i tio bilder – från dåtid till nutid