Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Överfullt på Säs – nyfödda flyttas

Mammor och barn har utlokaliserats från Säs till andra sjukhus i regionen. Foto: REHNMAN LENNART / GT / EXPRESSEN
Neonatalavdelningen på Säs hade nästan 100 procent överbeläggning förra veckan. Bilden är från Neonatalavdelningen i Malmö. Foto: LASSE SVENSSON

Neonatalavdelningen där många nyfödda hamnar är överfull. 

Södra Älvsborgs sjukhus hade förra veckan hög överbeläggning och mammor utlokaliseras till andra sjukhus, rapporterar Borås Tidning.

Anställda vittnar om att personal inbeordras på löpande band.

Inför sommaren stängde neonatalavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus tre av sina elva vårdplatser, rapporterar Borås Tidning.

På neonatalavdelningen vårdas barn, ofta för tidigt födda, som är i behov av extra observation och vård. 

– Det gjorde vi dels för att få ihop schemat så att våra anställda kan få semester, dels för att vi trodde att det skulle räcka utifrån inflödet tidigare somrar, säger tillförordnade verksamhetschefen Mia Tiensuu till BT.

Under förra veckan hade avdelningen 15 inskrivna och flera mammor med sina barn har skickats till andra sjukhus i regionen.

Personalen beordras att jobba övertid

Anställda på avdelningen ska enligt BT ha beordrats in ”på löpande band” för att jobba övertid för att täcka upp för det vårdbehov som krävs vid fler intagna patienter.

– I de lägena försöker vi i första hand be folk att jobba extra, men ibland hamnar vi i lägen där vi måste beordra anställda att komma in, säger Mia Tiensuu till BT.

Sjukhusen i regionen samarbetar och skickar patienter mellan enheterna när platser saknas.

En mamma berättar för BT att hon skickats runt mellan tre olika sjukhus i regionen, något som har varit ansträngande både för henne och för familjen. 

Enligt Mia Tuensuu ska situationen se betydligt bättre ut den här veckan trots att sjukhuset fortfarande har några överbeläggningar. Hon uppger även för BT att sjukhuset börjat ta tillbaka mammor som varit utlokaliserade på andra sjukhus.