Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldsam överfallsman går fri – gäckar polisen

Så många brott anmäldes i Västsverige.
Polisen gick ut med fantombilder på en man som kan legat bakom överfallen. Foto: POLISEN/NOA
Det var i februari i år som polisen släppte fantombilder på en man som kan ha legat bakom överfallen mot kvinnorna. Foto: POLISEN/NOA

Tre kvinnor överfölls – fallet gäckar polisen.

Trots att man gått ut med fantombilder på den misstänkte gärningsmannen och att tipsen strömmar in är den skyldige fortfarande på fri fot.

– Tyvärr har vi inga poliser som jobbar heltid med det här. Det hade varit bra, men vi har väldigt många ärenden, säger Jörgen Rasmusson, kriminalinspektör vid enheten för grova brott i Fyrbodal.

Våren 2018 blev tre kvinnor överfallna i Uddevalla och Vänersborg.

Den 15 april ägde det första överfallet rum i Uddevalla. Det andra och tredje ägde rum i Vänersborg den 6 maj, respektive den 3 juni.

Överfallen har liknande tillvägagångssätt och i samtliga fall ska mannen ha stått och väntat på kvinnorna nära centrum nattetid för att sedan slå till.

Mannen har av kvinnorna beskrivits som våldsam och i två av fallen ska han ha försökt slita av deras kläder. I ett av fallen lyckades vittnen avbryta attacken.

Försök till våldtäkt

Ingen av kvinnorna skadades fysiskt vid brottstillfällena.

– Han har inte lyckats fullborda en våldtäkt, men i ett av fallen rubriceras det som försök till våldtäkt. Det man kan säga är att de här kvinnorna varit tuffa och gjort motstånd, vilket kan ha skrämt bort honom, säger Jörgen Rasmusson, kriminalinspektör vid enheten för grova brott i Fyrbodal.

Polisen arbetar efter teorin om att det kan röra sig om en och samma gärningsman.

– Intrycket vi har är att det är samma man och det är på grund av hans modus, eller tillvägagångssätt vid brottstillfällena och iakttagelser från kvinnorna, säger Rasmusson.

Gick ut med fantombilder

I februari i år hade polisen inte lyckats gripa någon misstänkt och gick därför ut med fantombilder på den misstänkte gärningsmannen.

Bilderna hade tagits fram med hjälp av offrens beskrivningar.

– Målsäganden kommer ihåg ansiktet bra, vilket gjorde att man kontaktade specialister på NOA (Polisens nationella operativa avdelning) som via datorn ritar upp ett ansikte utifrån målsägandes berättelser. Då får man fram ett tänkt ansikte som skulle kunna beskriva gärningsmannen. Det har man gjort på varje målsägande, förklarade polisinspektör Liza Engström då och fortsatte:

– De här tre ansiktena som formats fram är väldigt lika varandra. Vilket styrker indikationerna på att det kan vara samma gärningsman.

Vid det tillfället stod polisen och stampade i utredningen.

– Vi känner att vi inte har kommit någonvart och behöver hjälp med utredningen för att föra den framåt, berättade Engström.

”De här tre ansiktena som formats fram är väldigt lika varandra. Vilket styrker indikationerna på att det kan vara samma gärningsman”, säger Liza Engström. Foto: POLISEN/NOA

Fortsatt ingen misstänkt för överfallen

Ett drygt halvår senare har polisen fått in över 200 tips i ärendet, men ännu inte kommit närmare en lösning, något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.

– Som det ser ut i dag har vi ingen misstänkt, men vi får fortfarande in tips som vi kollar på, säger Jörgen Rasmusson, kriminalinspektör vid enheten för grova brott i Fyrbodal.

Hur jobbar ni med de uppgifter ni får in?

– Generellt sett så tittar man på informationen och väljer ut delar som man kan kika vidare på, man tittar på signalementsuppgifter och tittar på personer som stämmer överens med dem. Tidigare brottslighet och beteende som liknar det som beskrivits vid gärningarna är också intressant.

Men utredningsarbetet kring överfallen får ofta komma i andra hand, menar Jörgen Rasmusson.

– Tyvärr har vi inga poliser som jobbar heltid med det här. Det hade varit bra, men vi har väldigt många ärenden. Jag skulle inte säga att vi prioriterar bort det, men när vi har personer frihetsberövade i andra ärenden, som vi har nästan hela tiden, så måste vi ta dem i första hand, säger han.