Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 4 000 väntar – på rätt tandvård

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
I dag står 4 370 personer i kö för att bli nya patienter i Folktandvården i Västra Götalandsregionen.Foto: EXPRESSEN

Sju kliniker i Storgöteborg har över ett års väntetid för nya patienter i Folktandvården.

I Västra Götalandsregionen fattas många tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor, rapporterar P4 Göteborg.

– Hela tandvårdsbranschen kommer att ha det här problemet under lång tid framöver, säger Anders Ljungné, tandvårdschef i Västra Götaland, till kanalen.

Att bli ny patient i Folktandvården kan i dag ta väldigt lång tid, närmare bestämt över ett år, rapporterar P4 Göteborg.

Det gäller för sju kliniker i Storgöteborg enligt siffror från Västra Götalandsregionen.

Totalt står 4 370 personer i kö för att bli nya patienter och det gäller vuxna personer över 24 år.

– Jag gillar förstås inte det. Det är självklart att vi ska försöka att tillmötesgå dessa önskemål från patienter, säger Anders Ljungné, tandvårdschef i Västra Götaland, till kanalen.

Han fortsätter: 

– I regionen fattas vi för närvarande 36 tandläkare, 44 tandhygienister och 23 tandsköterskor.

”Hela tandvårdsbranschen drabbad”

Sammanlagt behandlas 800 000 patienter årligen av Folktandvården i Västra Götaland och vissa har företräde. Det gäller unga upp till 24 år, äldre med särskilda behov och akutpatienter är prioriterade grupper. 

Även de som har frisktandvård, det vill säga de som betalar en fast summa varje månad till Folktandvården, har också företräde.

– Hela tandvårdsbranschen kommer att ha det här problemet under lång tid framöver, säger Anders Ljungné till P4 Göteborg.

Tandvårdschefen Anders Ljungné förklarar att denna typ av problematik kommer drabba tandvårdsbranschen under många år framöver.Foto: BONNY HÅKANSSON

I huvuddelen av kliniker i Västra Götaland är väntetiden som mest tre månader och det går förstås att vända sig dit om man vill.

– Vi lider precis som alla andra i branschen av att det finns brist på tandvårdspersonal, säger Anders Ljungné till P4 Göteborg.