Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över 300 vårdas med covid-19: ”Ansträngt”

Flest patienter vårdas på Sahlgrenska i regionen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Omikron tar över och är väldigt smittsam.
Foto: Shutterstock

317 personer vårdas med covid-19 i Västra Götaland.

Det är en ökning med 44 patienter över helgen.

Störst ökning ses på Sahlgrenska, som sedan i fredags har fått 33 fler patienter som testat positivt för sjukdomen.

Däremot minskar antalet intensivvårdade från 14 till 12.

– Det är mycket ansträngt på sjukhuset, säger Tobias Carlson, överläkare och operativt ansvarig för pandemivården vid Sahlgrenska.

De nya siffrorna som presenterades under måndagen visar på en ökning från förra veckan. I fredags vårdades 273 patienter på sjukhus varav 14 på intensivvårdsavdelningen. 

Omikron fortsätter att bidra till en kraftigt ökande smittspridning i regionen.

Störst ökning på Sahlgrenska

På en vecka har antalet ökat med 40 procent i regionen och störst skillnad syns på Sahlgrenska där det ökat med 58 procent sedan måndag förra veckan. Inom NU-sjukvården har antalet patienter i stället minskat från 46 stycken i fredags till 41 under måndagen. På övriga sjukhus fortsätter kurvan uppåt.

Förra veckan berättade överläkare Tobias Carlson som leder pandemiarbetet på SU att ungefär en tredjedel av personerna i statistiken som har covid-19 vårdas för någonting annat. Att så många patienter kommer in och är smittade är ett problem. 

– Om man är smittsam i sin covid men behöver ligga på en annan typ av specialistavdelning för den sjukdom som gör att man hamnat på sjukhus, så behöver vi hantera det på ett sätt som gör att smittan inte riskerar att spridas vidare till andra patienter. Så det blir en större utmaning rörande möjlighet till isolering och vårdhygienregler, förklarade han.

Tobias Carlson är överläkare på Sahlgrenska.

Ansträngt läge i sjukvården 

Samtidigt som antalet patienter stadigt ökar blir också vårdpersonalen sjuk, berättar han på måndagen.

– Det är ett mycket ansträngt läge. Sjukvårdspersonalen drabbas på samma sätt som alla andra i samhället, många är sjuka, hemma för vård av barn eller i hushållskarantän. All personal som är på jobbet jobbar mycket övertid och det blir överbeläggning på vårdavdelningarna, säger Tobias Carlson.

Han konstaterar att sjukvården fortfarande inte ser någon kraftig ökning inom intensivvården trots den stora smittspridningen.

– Antalet som blir kritiskt sjuka är betydligt lägre, vilket är en effekt av vaccinationerna, eventuellt av omikron och av att vi under tiden som gått lärt oss hur vi ska hantera sjukdomen tidigare under förloppet. Samtidigt, om man är så sjuk att man behöver ligga inne, då är man verkligen sjuk. 

”Ingen vanlig förkylning”

Han säger också att ovaccinerade är kraftigt överrepresenterade bland de covidsjuka inneliggande patienterna.

– Men även om vi har en god effekt av vaccinet och möjligen en mildare sjukdom så är covid-19 inte som en vanlig förkylning i nuläget.

Jan Kilhamn, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, konstaterar:

– Pandemin prövar oss. Ser man på de scenarier som Folkhälsomyndigheten presenterade förra veckan får vi räkna med en tuff kommande vecka. 

Han säger att det är ansträngt på alla sjukhusförvaltningar i regionen.

– Alla utom SÄS (Södra Älvsborgs sjukhus) är i stabsläge.

Antal inneliggande patienter med covid-19

NU-sjukvården: 41 varav 1 IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 188 varav 6 IVA

Sjukhusen i Väster: 24 varav 2 IVA

Skaraborgs sjukhus: 39 varav 1 IVA

Södra Älvsborgs sjukhus: 25 varav 2 IVA

Se också: