Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 30 grader i Göteborg – varmast i hela Sverige

Göteborg från ovan.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Lisbeth Waldt, 81, pensionär, var en av många göteborgare som njöt av värmen under nationaldagen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Det är varmt i Göteborg under nationaldagen, varmast i Sverige.

SMHI har mätt upp 30,3 grader under torsdagen vilket står sig mycket bra också internationellt.

När SMHI listar orterna som haft högst temperatur under dagen toppar alltså Göteborg, vilket hör till ovanligheterna. Så här ser listan ut uppdaterad klockan 17:

1) Göteborg 30,3 °C 2) Örebro Flygplats 30,0 °C, 3) Lycksele 29,8 °C 4) Kerstinbo (söder om Gävle) 29,5 °C 5) Uppsala 29,4 °C 6) Jönköpings Flygplats 29,3 °C 7) Såtenäs 29,3 °C 8) Eskilstuna 29,3 °C 9) Sala 29,3 °C 10) Karlstad Flygplats 29,2 °C.

Varmt i hela landet

Det är alltså varmt i hela Sverige under nationaldagen.

– Östra Götaland, Svealand och Norrland får behålla värmen ett tag till och går vi ännu längre österut, till Baltikum, är det ännu varmare.

– Men i Västsverige blir det slut på det riktigt varma vädret för den gången från i natt då ett lågtryck drar in västerifrån, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet StormGeo.

Lisbeth Waldt, 81, pensionär, var en av många göteborgare som njöt av värmen under nationaldagen.

– Det bästa är att man kommer ut och träffar människor. Jag är ute med min lilla hund och får kontakt med människor. Jag tycker det är underbart.

Hetare än Rom och Mallis

Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet står sig väl temperaturmässigt också internationellt just nu. 

Vi botaniserade på Klart.se och fick fram följande temperaturer på resmål man kan tänkas välja för att få värme. Och det står klart att en del som valt att lämna landet i dessa dagar dragit en nitlott vädermässigt.

Nice på franska rivieran har en maxtemperatur på 22 grader och det blir inte varmare närmaste dagarna.

Mallorca då? 24 grader som mest. Barcelona 20, Malaga 23 och där nånstans ligger det i hela Spanien. 

Också Italien krossas av Västsverige denna dag: Rom 23, Venedig 23, Milano 26...

Vi får leta österut för att hitta väder som matchar vårt: Tallinn i Estland har 29 grader medan Moskva har haft 28 grader som mest, enligt Klart.

Men i morgon är Göteborg åter på en medioker plats vad gäller temperaturligan nationellt och internationellt.

Men den dagen den sorgen.

Vad är det bästa med vädret?Anton Martinsson, 25, säljare i Stockholm.–Det bästa med värmen är att man får komma ut lite, träffa polarna och kanske ta en bärs. Det är gött i solen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Vad är det bästa med vädret?Anna Björklund, 25, akustiker från Göteborg.– Det bästa är att man kan bada i havet. Jag försöker bada så mycket det går varje sommar, förra sommaren var det varm och då bada jag säkert 100 gånger.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Vad är det bästa med vädret?Melvin Johansson, 25, student från Göteborg.–Det är skönt när det är varmt, det är inte så ofta det händer. Man blir glad. Just nu är jag på jakt efter solbrillor.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN