Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 20 poliser sjuka i covid-19 på grova brott

En ny studie fokuserar på vilka som drabbas av covid-19.
Erik Nord är polischef för Storgöteborg: ”Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta”.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Polishuset på Skånegatan i Göteborg.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Ett 20-tal poliser på grova brott-avdelningen i Göteborg har insjuknat i covid-19.Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett 20-tal poliser på grova brott-avdelningen i Göteborg har insjuknat i covid-19.

Något som innebär konsekvenser för den redan hårt ansatta sektionen.

– Det är inte bra. Det betyder att vi måste göra flera omprioriteringar där vissa ärenden får vänta, säger polischefen för Storgöteborg Erik Nord.

Erik Nord berättar att man i flera veckor haft folk som har varit hemma sjuka med coronaliknande symtom. Men det är först nu som man faktiskt har kunnat testa för viruset – och fått det bekräftat.

– Vi hade lite strul med testningen fram till nyligen. Men den sista siffran som jag har fått från grova brott i Göteborg är att ett 20-tal är sjuka i corona. Det är väldigt många för en grupp som på papperet bara är 60 personer, säger Erik Nord.

Enligt uppgifter till GT så handlar det om omkring 25 poliser. Manfallet för sektionen påverkar i stort sett hela polisorganisationen.

– Det betyder att vi måste göra omprioriteringar och de ärenden som vi kan delegera, får vi lägga ut på utredare i lokalpolisområdena. Sen får vi göra omprioriteringar inne på grova brott också, säger Erik Nord.

Ärenden får läggas åt sidan

Omprioriteringen innebär att vissa pågående händelser och fall helt enkelt får läggas åt sidan.

Polishuset på Stampgatan i Göteborg.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

– Så kallade frifotingsärenden, ärenden utan frihetsberövade, får läggas på vänt tills vi är ikapp. Vi får i första hand prioritera ärenden med frihetsberövade, men det är absolut ingen panik, säger Erik Nord.

Har ni lyckats hitta källan eller anledningen till att så många insjuknat i viruset?

– Nej, det har vi inte. Men vi fick ett utbrott av corona under de senaste veckorna på sektionen. Vi vet inte källan, eller inte jag i alla fall. Det är en allmän smittspridning.

Hoppas att strategin gett en fördel: ”Beror på hur pass bra vaccinet blir”.