Lasse Kronér, Lasse Brandeby, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg kom för att hedra Ingo. Foto: Anders Ylander
Lasse Kronér, Lasse Brandeby, Fredrik Belfrage och Ingvar Oldsberg kom för att hedra Ingo. Foto: Anders Ylander

Över 1000 personer på "Ingos" begravning

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. En boxningshjälte har gått sin sista match.
Över tusen personer var på plats i Vasakyrkan i Göteborg när Ingemar Johansson begravdes klockan 14. Bland dem hans barn, exfruarna Birgit och Edna, George Scott och Floyd Pattersons bror.
- Vi begraver hans kropp, men mötena med Ingemar, dem har vi kvar om vi vill, sa prästen Bengt Inghammar.
Vid halv ett-tiden kom Ingemar Johanssons familj för att ta ett enskilt farväl i lugn och ro. Redan då köade hundratals människor utanför Vasakyrkan.
GT:s reporter Henrik Leman berättar att ceremonin präglats av en känsla av hopp och ljus, snarare än gråt och tung sorg.

"Gör ont med avsked"

Kyrkan var alldeles stilla när prästen Bengt Inghammar talade om hur Ingemar Johansson överlämnats i Guds händer.
- Vi ser i kyrkan i dag hur många som berörts av Ingemar, säger Inghammar.
Lite senare framkallade Inghammar leenden och små skratt i kyrkan när han berättade om ett tidigt möte med Ingemar på stan:
- Jag undrade: hur kan någon som slår så hårt se så snäll ut?
  Den förre kyrkoherden sa också:
- Det gör ont med avsked men det är viktigt att få gråta... Ingemar kunde ge stryk men fick också stryk...Han var stor men aldrig stöddig...Det var en snäll pojk.

Tog farväl vid kistan

Vid 15-tiden började gästerna ta avsked av Ingemar Johansson vid kistan. Bland dem som defilerade förbi fanns före detta norska boxaren Steffen Tangstad, Floyd Pattersons bror Raymond, Lasse Brandeby och Lasse Kronér.
Andra kända namn som närvarade vid begravningen var Ingvar Oldsberg, Fredrik Belfrage, boxningsprofilen Olof Johansson, rockmusikern Mats Ronander och göteborgsansiktena Gunnar Larsson, före detta kommunalråd, politikern Jörgen Linder (S) och förre Ullevichefen Åke Lindegarth.
Men framför allt var där mängder med vanliga göteborgare som vill hylla stadens store son, en av Sveriges största idrottsprofiler någonsin.

Mängder med blommor

Inne i kyrkan fanns mängder med kransar och blommor från människor när och fjärran.
Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth har skickat en krans med skriften "Du gjorde en hel nation stolt" på de mörkt vinröda banden.
Bland de andra kransarna fanns bland annat hälsningar från Ingemar Johanssons gamla klubb, Redbergslids BK, med texten "Once a champ, always a champ".
Sveriges olympiska kommitté hade skickar blommor, precis som gamle storstjärnan i tennis Janne Lundqvist och boxningspromotorerna Mogens Palle och Bertil Knutsson.
Raymond Patterson, Floyd Pattersons bror, hedrade Ingemar Johanssons genom en gåva till hans fond.
Kvart i fyra var begravningen över och Ingemar Johanssons kista bars ut medan Frank Sinatras "My way" spelades. De sex som bar kom från hans gamla klubb Redbergslids BK och tre av dem är tungviktsmästare, nuvarande eller före detta.
Ingemar Johanssons närmaste bildade halvcirkel vid bilen för ett sista farväl innan kistan fördes bort.
Anette Fredriksson
Anette Fredriksson
Tomas Svedberg
Jakob Wagner
Jakob Wagner
Henrik Leman
Henrik Leman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER