Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratal demonstrerade på torg – upplöstes av polis

Läget när det gäller den dödliga konflikten mellan Israel och Palestina är det värsta sedan konflikten mellan parterna 2014, det säger Mellanösternkännaren Anders Persson.
På Kungstorget i Uddevalla samlades upp emot 120 personer för att demonstrera mot Israels behandling av palestinier.
Foto: Robert Betzehag

På Kungstorget i Uddevalla har ett hundratal personer samlats för demonstration i protest mot Israel efter den senaste veckans våldsamheter mellan Israel och Palestina. 

Enligt polisen fick demonstranterna till 18.45 på sig att skingra sig – och strax efter 19-tiden ska demonstrationen ha lösts upp.

Den upptrappade konflikten mellan Israel och Palestina har sin bakgrund i att Israel hotat vräka palestinska familjer från stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. 

Judiska familjer hävdar att de ägde marken före 1948 och har rätt till den enligt israelisk lag – palestinierna hänvisar till att området tillhör Palestina och att de köpt fastigheterna.

Båda sidor ligger bakom flera attacker de senaste dagarna, och FN:s koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern, Tor Wennesland, skrev tidigare i veckan på Twitter att situationen riskerar att eskalera till ”fullskaligt krig”.

På onsdagen samlades upp emot 120 personer, enligt polisens uppskattning, på Kungstorget i Uddevalla för att demonstrera mot Israel. 

– Vi gör det här för att uppmärksamma problemet. Vi tycker att att svensk media porträtterar situationen fel. Alla här, muslimer eller svenska, eller alla fria människor i världen borde stå upp för det palestinska folket, säger en av demonstranterna till Bohusläningen.

”Vi är på plats och för en dialog”

Polisen är på plats och bevakar demonstrationen, som började vid 18-tiden.

– Vi är på plats och för en dialog. Vi har gett dem en tidsfrist fram till 18.45, därefter har jag inte fått någon ny information från platsen, sa polisens presstalesperson, Anna Göransson, strax innan 19.

Enligt vad GT erfar ska det, efter 19-tiden, fortfarande ha varit en mäng personer kvar på torget. Men det tillbakavisar Anna Göransson.

– Jag pratade med polisinsatschefen tio över sju och då var det under åtta personer kvar på platsen. Men det kan väl ha tagit lite tid innan alla försvinner, det handlar ju om att alla ska lämna platsen, säger hon. 

Anna Göransson uppger att det upprättats en anmälan om brott mot ordningslagen efter demonstrationen, som inte var tillståndsgiven.

– Man får ju inte heller något tillstånd i dagens läge, men den var otillåten i vilket fall.

Det är i nuläget inte tillåtet att samlas fler än åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

SE MER: 40-talet döda efter raketattacker i Gaza och Israel

Hamas sköt hundratals raketer mot Tel Aviv under natten mot onsdag. Attacken kom sedan israeliskt flyg bombat en 13 våningar hög byggnad.