Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oväntat stor spridning av dumpad senapsgas

Senapsgasen dumpades i havet utanför Måseskär i slutet av andra världskriget. Foto: LENNART REHNMAN

Senapsgas som dumpades i havet vid Måseskär nordväst om Göteborg efter andra världskriget har fått oväntat stor spridning, enligt nya mätningar gjorda av Chalmers tekniska högskola.

Det är fortfarande oklart vilka konsekvenser spridningen får på djur- och växtliv.

Efter andra världskrigets slut dumpades stora mängder kemiska stridsmedel i havet, av både de allierade Västländerna och Sovjetunionen. Vid tidpunkten ansågs det rimligt. Drygt 70 år senare har höljen eroderat och kemikalierna läckt ut i olika utsträckning.

Utanför Måseskär dumpades drygt 20 000 ton kemiska stridmedel och tidigare studier har visat att arsenik och senapsgas läckt ut till havsbottensedimentet. Den nya studien visar preliminärt att spridningen av senapsgas är större än man tidigare trott, rapporterar P4 Göteborg.

Har spridits via bottenströmmar

– Det värsta är kanske att vi också hittar vissa spår där vi inte trodde att det skulle finnas. Det vill säga, det kan ha skett en spridning med bottenströmmar och så vidare, säger Ingela Dahllöf, ekotoxikolog vid Göteborgs universitet, till P4 Göteborg.

 

 

Hur större spridning av senapsgas påverkar djur- och växtliv är fortfarande oklart, enligt Ingela Dahllöf.

Vid tidigare studier vid dumpningsplatser har forskare sett små koncentrationer av kemikalier i fiskar. Nedbrytningen av gifterna tros skada fiskarnas DNA, men uppmätta nivåer i matfisk är så låga att de i nuläget inte utgör någon nämnvärd fara för människor.

Fakta: Kemvapen i Östersjön och Västerhavet

I samband med att Nazityskland besegrades hittade amerikanska, brittiska, franska och sovjetiska trupper sammanlagt 300 000 ton kemiska stridsmedel på tyskockuperade områden. Det gällde att snabbt bli av med vapnen, dels för att kunna demilitarisera, dels för att undvika att de hamnade i orätta händer. Därför dumpades en stor del av dessa till havs.

Merparten av dumpningarna ägde rum i anslutning till krigsslutet, men pågick i mindre skala ända in på 70-talet. Att bärga kemvapnen är en avancerad och mycket kostsam process.

Källa: TT