Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovanligt varma temperaturer – kan rubba hela ekosystem

Karina Barquet från Stockholm environment institute förklarar hur stigande och varmare hav påverkar, och påverkas av, klimatet.
Sverker Hellström är klimatolog vid SMHI, som spår att vintrarna kommer bli varma även framöver.
Foto: Niclas Kindahl / Fotofabriken
Blåmusslorna hotas när stillahavsostronen kommit till Västsverige.
Foto: SARI TOLVANEN / TT NYHETSBYRÅN GREENPEACE
Kennet Lundin är marinbiolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.
Foto: Paul Björkman

Vintern har hittills varit ovanlig varm med rik nederbörd och upp mot 9 grader högre temperatur än normalt.

Den ökade värmen leder till att hela ekosystem kan rubbas, menar marinbiologen Kennet Lundin.

– Tidigare ovanliga arter har börjat dyka upp här mer och mer, säger han.

Ovanligt blöt och ovanligt varm – så kan man sammanfatta den västsvenska vintern hittills.

I december föll upp till dubbla mängden nederbörd än normalt i delar av Västra Götaland (och det var inte snö det handlade om). 

I början av månaden var det som varmast längs Västkusten där det var 6 plusgrader, enligt SMHI. 

Samtidigt visar SMHI:s temperaturmätningar från december och januari att vinterns temperaturer är högt över det normalvärde som utgår från perioden 1961-1990. Det gäller för hela landet, men i Västsverige har det varit upp emot 9 grader varmare än normalt under både december och de januaridagar man hittills hunnit mäta. 

Sverker Hellström är klimatolog vid SMHI och menar att de höga temperaturerna har att göra med luftströmmar från Atlanten.

– Det är därifrån vi oftast får de här höga temperaturerna. Vi har knappt haft något bestående kalluftsutbrott den här vintern, säger han. 

Sverker Hellström är klimatolog vid SMHI, som spår att vintrarna kommer bli varma även framöver.
Foto: Niclas Kindahl / Fotofabriken

Klimatologen: ”Ordentligt mild vinter”

Och Sverker Hellström bekräftar att vintern hittills har varit ovanligt varm.

– Ja, hittills har det varit en ordentligt mild vinter men vi vet ju inte hur den avslutas. Det skulle ju kunna bli en kall februarimånad men det är svårt att uttala sig om än, säger han.

Enligt honom kan de höga temperaturerna ha ett samband med klimatförändringarna, men det är också svårt att säga.

– Det kan ha ett samband, men att just den här vintern blev så mild har mer att göra med hur de aktuella luftströmmarna ser ut snarare än växthusgaserna. Sen kan saker och ting hänga ihop på ett mer sofistikerat sätt i det långa loppet.

Kan vi förvänta oss fler varma vintrar i framtiden?

– Ja, våra klimatmodeller pekar på det. Men för att man ska få de här stora avvikelserna som vi pratar om nu så har det stor betydelse varifrån luften blåser. 

Kennet Lundin är marinbiolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.
Foto: Paul Björkman

Marinbiologen: Havslivet påverkas

De förändrade temperaturerna gör inte bara snösugna göteborgare besvikna. Höjda temperaturer har också en allvarlig inverkan på djurlivet i Västsverige, och konsekvenserna har redan börjat märkas av menar marinbiologen Kennet Lundin vid Göteborgs naturhistoriska museum.

– Pratar man om till exempel havsdjuren så har de specifika preferenser för hur de ska anpassa sig till en speciell temperatur. Temperaturförändringar kan påverka hur leken fungerar eller hur äggen och larverna ska utvecklas, säger han.

Enligt Kennet Lundin leder den plötsliga värmen till att arter som tidigare inte klarat av klimatet längs Västkusten, nu gör det.

– Lung- och kompassmanet, som tidigare varit jätteovanliga, eller tidigare ovanliga bläckfiskar, har börjat dyka upp här mer och mer.

Den svartmunnade smörbulten kommer egentligen från Kaspiska havet men den invasiva arten simmar nu i Göteborgs kanaler.
Foto: SCANPIX SWEDEN

Ekosystemen rubbas

Många arter förs till Västkusten via fartyg från så väl Florida som Japan.

– Det innebär att även invasiva arter överlever och det kan i sin tur rubba ekosystemen. Stillahavsostron är ett sånt exempel, de man får om man beställer ostron på restaurang. De gillar när det är varmt och tar död på blåmusslorna. Plötsligt finns de överallt. 

En annan invasiv art är den svartmunnade smörbulten, som egentligen kommer från Kaspiska havet men nu lever i kanalerna i Göteborg och tränger undan fiskarten gärs.

När invasiva arter tar död på ursprungliga, leder det till att andra djur påverkas när deras födobas försvinner. Torsken får, enligt Kennet Lundin, svårare att återhämta sig när kräftdjuren de brukade äta inte längre överlever de varma vattentemperaturerna.

– Myndigheter är väl medvetna om de här problemen. Det här är någonting som man måste ha noga koll på för att se vad de här höjda temperaturerna innebär, säger Kennet Lundin.