Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovanliga vattendjuret tillbaka – brände Kalle

Kalle Damberg vid viken där nässeldjuren upptäcktes.
Foto: Privat
Nässeldjuret Gonionemus vertens är nära släkt med vanliga maneter.
Foto: Björn Källström
Gonionemus vertens är väldigt små och kan därför vara svåra att upptäcka.
Foto: Björn Källström
Ursprungligen kommer arten från Stilla havet. Den har sedan spritt sig till Atlanten och Nordsjön.
Foto: Björn Källström

Mitt under strandstädningen kände Kalle Damberg, 34, hur det brände till på benen.

Det visade sig bero på ett mycket litet och ovanligt nässeldjur, som är nära släkt med maneter. 

– Det stack till och brände, och kunde göra det även flera dagar senare, säger Kalle.

Kalle Damberg, 34, och hans fru Anna har sommarhus på Tjörn. På onsdagen var de i full gång med att städa undan tång och sjögräs från den närliggande stranden Knutens badplats när de plötsligt kände hur det brände till på benen.

– Först tänkte man att det kanske var maneter, men vi såg ingenting alls. Det var först en stund senare som vi upptäckte att det fanns väldigt små maneter i vattnet, berättar Kalle.

Paret hörde sig för med grannar och vänner på ön, men när ingen kände igen beskrivningen av maneterna så bestämde de sig för att kontakta Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

När marinbiologen Björn Källström fick höra om de ovanliga maneterna misstänkte han att det rörde sig om arten Gonionemus vertens, som är ett nässeldjur. Han åkte ut till Tjörn för att undersöka saken och väl där fick han sina misstankar bekräftade.

– Maneten som de upptäckte var i själva verket en hydroid, vilket är ett nässeldjur som är nära släkt med maneterna. Ursprungligen kommer arten från Stilla havet. Den har sedan spridit sig till Atlanten och Nordsjön. I Stilla havet finns några varianter som är riktigt giftiga och farliga, men de som är i vårt vatten har inte ett lika starkt gift, berättar Björn Källström.


LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot havets brännmaneter 


Undvik bad i områdena 

Även om nässeldjuren inte är farliga, gör badare som inte vill bränna sig bäst i att undvika områden där de finns.

– För det första så vill jag betona att den vanliga badaren inte kommer i kontakt med dem. Det eftersom den här arten finns i lugnare vikar bland ålgräs och sjögräsängar. Den tycker om att sitta på sjögräset och brukar hålla sig vid ängarna, och i sådana områden brukar folk normalt sett inte tycka om att bada ändå, säger Björn Källström.

Han berättar att om nässeldjurens hemterräng störs kan det också hända att de hamnar på andra ställen. Om exempelvis en båtmotor går i gång i närheten, eller om någon rotar bland sjögräset, kan de förflytta sig till öppnare vatten.

– De brukar tydligen hålla i tång och sjögräs. Men vi krattade ju bland sjögräset, så efter det så simmade de fritt, säger Kalle Damberg.

Kalle Damberg fångade nässeldjuret på bild.
Foto: Privat

"Bränns verkligen mycket"

Nässeldjuren är väldigt små, ofta mellan 2-3 centimeter, och är därför även svåra att upptäcka.

– När jag simmade i vattnet och filmade och dokumenterade dem så brände jag mig och fick ganska kraftiga utslag. Den bränns ju verkligen mycket och gör ont. Det blir ungefär som ett sting från en brännmanet, men som vanligt är vi olika känsliga. Personer som är mer känsliga skulle kunna reagera starkare på dem, säger Björn Källström.

Hur ont gör det att bli bränd?

– Jag ser mig själv som en ganska okänslig person och har blivit bränd av vanliga maneter. Men med dessa stinger det till ordentligt. Dels gör det väldigt ont när de simmar på en, och senare när jag kom upp från vattnet så blev det stora röda märken och fläckar på kroppen. Det fortsatte göra ont även efter att de röda märkena hade försvunnit och gick inte över förrän dagen efter.


LÄS OCKSÅ: Anders möte med det ovanliga djuret 


Kan sprida sig

Björn Källström vill inte varna för nässeldjuren, men säger att det kan vara en bra idé att vara försiktig i områdena där de finns och kan finnas.

– Det är ju inga mördarmaneter, men om man ser dem ska man definitivt undvika dem. Flera badare på Tjörn har bränt sig på dem. Så man ska vara försiktig och hålla koll på sina barn om man befinner sig vid stränder som har sjögräsängar, säger han.

Nässeldjuren har än så länge bara bekräftats i viken på Tjörn, men enligt Björn Källström kan de komma att sprida sig till andra platser på ön och även till Orust.