Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovanlig albinoälg
blev fångad på film

Här är den vita älgen.
Foto: Ingemar Pettersson

Naturfotografen Ingemar Pettersson lyckades fånga albinoälgen på film.

– Om jag får vara lite tuff tror jag att det är finaste filmen på en vit älg i Sverige - någonsin, säger han och skrattar.

Tidigare i veckan lyckades naturfotografen Ingemar Pettersson fånga en vit älg på bild i Torreby, utanför Munkedal.

På fredagen lyckades han igen. Och den här gången fångade han den vita jätten på film.

– Jag var ungefär 35 meter ifrån. Det är ganska lagom för en älg – de är så stora så då fyller de ut bilden bra, säger Ingemar Pettersson.

Har koll på läget

Att filma visade sig vara en bra idé för att inte riskera att skrämma bort älgen med att "rassla på" med massa bilder.

– Det gäller att man har koll på läget, att vinden ligger åt rätt håll, att man har lugna rörelser och så, säger Ingemar Pettersson.

Första gången han såg älgen var 2011. Men den är bra på att hålla sig undan menar han.

– Men nu är det lite lättare när det är grödor på åkrarna. Då kan han inte hålla sig borta från kakburken.

"Är en albino"

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland, gissar att det finns runt 100 vita älgar i Sverige. Men den i Munkedal är extra ovanlig.

– Den här lär ju ha blåa ögon. Det tyder på att det är en albino och alltså inte en av de värmländska som har bruna ögon, säger han.

Han berättar att vad man vet så sköts de första vita älgarna i början av 1930-talet. Det finns inget förbud att skjuta dem. Men generellt har de bättre skydd än andra älgar då många jaktlag har dem som skyddade.

– Uppe i Värmland finns en liten stam med vita älgar som folk ser ibland men här omkring finns mig veterligen inga andra. Så det är verkligen spektakulärt. Om jag får vara lite tuff tror jag att det är finaste filmen på en vit älg i Sverige - någonsin, säger Ingemar Pettersson och skrattar.