Mycket hårda vindar i kombination med ett kraftigt och blött snöfall väntas orsaka problem. Foto: LASSE SVENSSONMycket hårda vindar i kombination med ett kraftigt och blött snöfall väntas orsaka problem. Foto: LASSE SVENSSON
Mycket hårda vindar i kombination med ett kraftigt och blött snöfall väntas orsaka problem. Foto: LASSE SVENSSON
Nu drar ett bistert oväder in över Västsverige. Foto: TOMAS LEPRINCENu drar ett bistert oväder in över Västsverige. Foto: TOMAS LEPRINCE
Nu drar ett bistert oväder in över Västsverige. Foto: TOMAS LEPRINCE

Ovädret växer – SMHI utvidgar varningarna

Publicerad
Uppdaterad

SMHI fortsätter att utöka vädervarningen över Sverige.

Nu omfattas även Södermanlands och Stockholms län av den klass 1-varning som tidigare omfattat Örebro och Värmland.

Värst väntas ovädret slå i stora delar av Västsverige – där en klass 2-varning utfärdats.

Det är mycket hårda vindar i kombination med ett kraftigt och blött snöfall som väntas orsaka stora problem.

– Det handlar om riktigt kraftiga vindar, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Ett oväder som kan drabba miljontals svenskar står för dörren. En aggressiv front med kraftigt snöfall passerar på onsdag österut över landet och på många håll blir det kraftiga snöfall och mycket hårda vindbyar. Värst drabbat bli i Västra Götaland, Jönköpings län och Sjuhäradsbygden samt Hallands län och västra delen av Kronobergs län – där har SMHI utfärdat en klass 2-varning för kraftigt snöfall, drivbildning och dålig sikt under onsdagen.

Utmed Bohusläns- och Hallandskusten väntas i huvudsak regn, men ju längre in över landet nederbörden kommer, och når lite högre terräng,  desto mer övergår nederbörden i snöfall – något som väntas ställa till det. Temperaturen väntas ligga runt nollan och snön kan därför bli blöt och tung.

SMHI ar även utfärdat en klass 1-varning i Örebro län och Värmlands län för kraftiga snöfall. Även östra Kronobergs län, Blekinge län och Kalmar län, undantaget Öland, omfattas av klass 1-varning.

SMHI har även utökat sin vädervarning under tisdagseftermiddagen. Nu berör den även Södermanlands och Stockholms län samt Roslagskusten, där mycket hårda vindbyar väntas. Även nere i söder varnar SMHI för kraftiga vindar. 

"Jättekraftigt vindband"

– Det ligger ett djupt lågtryck mellan Skottland och Island. Det kommer att snurra vidare mot Färöarna, upp till Bergen och sedan fördjupas längre norrut innan det når oss, säger Johan Groth, meteorolog vid norska väderinstitutet Storm.

Han fortsätter:

– Det är ett jättekraftigt vindband som just nu ligger mellan Island och Skottland. När det når oss så handlar det om riktigt kraftiga vindar. De når kanske inte upp i stormstyrka, men ganska nära.

Meteorologen spår att vädret kommer orsaka trafikproblem.

– Dels kan det ju mycket väl frysa på under natten till tisdag – och då har vi med lokal frosthalka att göra. Det är ett troligt scenario över Värmland. I Göteborg, Bohuslän och norra Halland kan det nog komma en del regnstänk – det i kombination med fallande temperaturer kan som bekant orsaka blixthalka lokalt.

Fara för allmänheten

Det är främst inåt landet som han tror att nederbörden kommer komma i form av snö.

– Det kan bli ett intensivt snöfall, i synnerhet när man kommer in på högre terräng. Det drar sannolikt in redan på morgonen och håller på en bit in på eftermiddagen på onsdagen. Det kan orsaka trassel i trafiken.

Han fortsätter:

– Den snö som kommer lär vara väldigt tung och moddig. Det kommer bli slirigt på vägarna. Vi kan nog vänta oss en övergångsperiod med mycket stök på onsdagen.

En klass 2-varning är väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV. Vid just snöfall som kan orsaka kraftig drivbildning är stora trafikproblem en vanlig konsekvens.

Kuling till havs

Lågtrycket västerifrån gör att sydvästvindarna till havs ökar på till kuling. Först på Skagerrak och Kattegatt, senare även på mellersta Östersjön och norröver.

I resten av landet blir vädret inte lika extremt. I östra Svealand och sydliga Götaland ligger temperaturerna kring nollstrecket, det kommer främst att vara mulet med några enstaka sprickor i molntäcket. Vinden blir tidvis frisk längs kusten.

Norra och södra Norrland kan vänta sig mulet ett lätt men ihärdigt snöfall och några minusgrader de närmaste dagarna. Det blir sydlig till sydvästlig vind, som längre norrut tidvis är frisk.

LÄS OCKSÅ: Så slog stormen Urd mot Sverige 

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER