Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oväder från Atlanten på väg – tågtrafik ställs in

Snöväder på väg in över landet
Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Under fredagsförmiddagen kommer det vara mycket blåsigt i Västsverige.
Foto: ARNE DEDERT / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX

Under torsdagskvällen och natten mot fredagen drar ett nederbördsområde in över Västsverige från Atlanten.

SMHI har klass 1 varnat för mycket hårda vindar i Göteborg och Bohuslän.

– Det kan bli vindbyar på upp mot 21-23 meter per sekund. Det brukar det finnas en viss risk träd att ramlar ner då, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Tågtrafiken i Väst påverkas av de hårda vindarna.

Under torsdagskvällen kommer det börja regna och på sina håll, som i Sjuhärad och Bohuslän, skulle det också kunna komma nederbörd i form av blötsnö.  

Med nederbördsområdet kommer det också mycket hårda vindbyar vilket SMHI gått ut med en klass 1 varning för med start under natten mot fredagen.

– Det är framför allt i Bohuslän, i övrigt är det varning för kuling. Det kommer utifrån Atlanten och drar sen vidare österut, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Vindbyarna kan nå en styrka mellan 21 och 23 meter per sekund och då finns risk att grenar och träd faller, enligt Per Holmberg. 

– Det är en hel del regn under natten men det mesta drar bort på morgonen, det blir som blåsigast under förmiddagen sen så avtar det sakta och fram mot kvällen är inte lika blåsigt, säger han.

”Rätt så soligt väder under lördagen” 

Under fredagen kan det lokalt komma skurar som också kan innehålla inslag av blötsnö.

På lördagen har ovädret dragit bort.

– Det ser ut att bli rätt så soligt väder under lördagen, men det är fortfarande relativt kallt. Temperaturen stiger till runt sex, sju grader. Under dagen kan det växa till lite stackmoln och möjligen någon lokal regnskur, säger Per Holmberg.  

På söndagen är ett nytt nederbördsområde på väg mot Västsverige, ett frontsystem rör sig söderut och kan föra med sig mer regn.

– Det blir mulet väder och det kan dra in regn och snö efterhand, säger Per Holmberg. 

Tågtrafiken påverkas

Trafikverket uppger att tågtrafiken mellan Håkantorp och Gårdsjö, på sträckan Göteborg-Herrljunga-Mariestad, är inställd under hela fredagen med anledning av ovädret.

Samma gäller för tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad.

Se också: 

Här är stormarna som lamslagit Västsverige