På sin treårsdag klädde Otis ut sig till karaktären Elsa i Disneyfilmen Frost. En film som han älskar berättar mamma Camilla Windhardt. Foto: PrivatPå sin treårsdag klädde Otis ut sig till karaktären Elsa i Disneyfilmen Frost. En film som han älskar berättar mamma Camilla Windhardt. Foto: Privat
På sin treårsdag klädde Otis ut sig till karaktären Elsa i Disneyfilmen Frost. En film som han älskar berättar mamma Camilla Windhardt. Foto: Privat
Efter tre hjärtoperationer firade Otis sin treårsdag med tårta och maskeradfest. Foto: PrivatEfter tre hjärtoperationer firade Otis sin treårsdag med tårta och maskeradfest. Foto: Privat
Efter tre hjärtoperationer firade Otis sin treårsdag med tårta och maskeradfest.  Foto: Privat
Familjen Windhardt. Efter tre år fyllda med sjukhusbesök och operationer firade Otis i fredags sin treårsdag genom en maskeradfest tillsammans med lillebror Timo, pappa Petter och mamma Camilla. Foto: PrivatFamiljen Windhardt. Efter tre år fyllda med sjukhusbesök och operationer firade Otis i fredags sin treårsdag genom en maskeradfest tillsammans med lillebror Timo, pappa Petter och mamma Camilla. Foto: Privat
Familjen Windhardt. Efter tre år fyllda med sjukhusbesök och operationer firade Otis i fredags sin treårsdag genom en maskeradfest tillsammans med lillebror Timo, pappa Petter och mamma Camilla.  Foto: Privat
Bara fem dagar efter att han föddes genomgick Otis sin första operation. Foto: PrivatBara fem dagar efter att han föddes genomgick Otis sin första operation. Foto: Privat
Bara fem dagar efter att han föddes genomgick Otis sin första operation.  Foto: Privat
Operation nummer två. Ett halvår gammal genomförde Otis sin andra hjärtoperation. Foto: PrivatOperation nummer två. Ett halvår gammal genomförde Otis sin andra hjärtoperation. Foto: Privat
Operation nummer två. Ett halvår gammal genomförde Otis sin andra hjärtoperation. Foto: Privat
Glad liten kille. Trots att han bara har ett halvt hjärta sprudlar Otis, 3, av energi. Foto: PrivatGlad liten kille. Trots att han bara har ett halvt hjärta sprudlar Otis, 3, av energi. Foto: Privat
Glad liten kille. Trots att han bara har ett halvt hjärta sprudlar Otis, 3, av energi.  Foto: Privat
Otis älskar att leka med lillbrorsan Timo,2. En bror han enligt mamma Camilla Windhardt fått en väldigt nära relation med efter alla sjukhusvistelser de har tagit sig igenom tillsammans. Foto: PrivatOtis älskar att leka med lillbrorsan Timo,2. En bror han enligt mamma Camilla Windhardt fått en väldigt nära relation med efter alla sjukhusvistelser de har tagit sig igenom tillsammans. Foto: Privat
Otis älskar att leka med lillbrorsan Timo,2. En bror han enligt mamma Camilla Windhardt fått en väldigt nära relation med efter alla sjukhusvistelser de har tagit sig igenom tillsammans.  Foto: Privat
Egen insamling. På hjärt-lungfondens hemsida har Otis en insamling för att samla in pengar till forskning som kan ge honom och andra hjärtsjuka barn en bättre framtid . Foto: PrivatEgen insamling. På hjärt-lungfondens hemsida har Otis en insamling för att samla in pengar till forskning som kan ge honom och andra hjärtsjuka barn en bättre framtid . Foto: Privat
Egen insamling. På hjärt-lungfondens hemsida har Otis en insamling för att samla in pengar till forskning som kan ge honom och andra hjärtsjuka barn en bättre framtid . Foto: Privat

Otis, 3, har fått sin tredje hjärtoperation

Publicerad

Otis Windhardt från Jönköping har precis fyllt tre år.

Ett mirakel i sig efter att han på lika många år genomgått tre avancerade operationer.

Efter att han föddes med bara ett halvt hjärta har han nu fått en artificiell artär inopererad på sitt hjärta som hjälper honom att syresätta sitt blod.

– Man tar inget för givet och det var helt fantastiskt att fira hans treårsdag, säger hans mamma Camilla Windhardt.

I mars berättade GT om det lilla charmtrollet Otis Windhart som då stod inför sin tredje hjärtoperation innan han ens hade fyllt tre år.

Efter att operationen fick ställas in då Otis fick feber åkte familjen tillbaka till Lunds Universitetssjukhus i mitten av april där läkarna opererade in en artificiell artär på hans hjärta.

En artär som ska hjälpa honom att syresätta sitt blod som om han hade fötts med ett hjärta med två kammare.

Otis problem upptäcktes redan innan han föddes. 18 veckor in i graviditeten upptäckte läkarna att det var något fel på hans hjärta.

– Det gick inte att se exakt vad det var och vi valde att fortsätta graviditeten, det tror jag det flesta föräldrar gör, berättade Otis pappa Petter Windhardt inför operationen.

Tredje operationen

Redan när Otis föddes och hans hjärtfel upptäcktes bestämde läkarna sig för att han skulle genom gå tre operationer.

Otis diagnos, hypoplastiskt vänsterkammarsyndrom, innebär att han saknar vänster hjärtkammare.

Efter två lyckade operationer har han nu genom gått sin tredje operation som gör att han numera kan syresätta sig till 97 procent jämfört med om han hade haft två hjärtkammare.

Innan operationen fick hans föräldrar ibland stoppa honom från att leka för mycket då han till slut kunde bli grå i ansiktet av utmattning.

Efter att den tredje operationen gått bättre än förväntat leker Otis i dag nästan precis som vilken treåring som helst.

Resurs på förskolan

Fortfarande måste han äta den blodförtunnande medicinen Waran.

En medicin som kräver att han har en egen resursperson som ser till så att han inte leker allt för våldsamt på förskolan.

– Får han en smäll på huvudet eller i magen gör medicinen att han kan få inre blödningar. Vi hoppas att han kan få sluta med den snart för den är tuff hör honom, säger Camilla Windhardt.

Trots att den tredje operationen blev så lyckad att Otis kunde återvända till förskolan efter mindre än två veckor var det en tuff tid som följde för familjen. Då Camilla Windhardt befann sig i närheten av ett barn som kräktes innan operationen så fick hon inte träffa sin son på två dagar.

– Han var jättearg på mig och sa att han inte älskade mig. Det var riktigt hemskt och det tog ett tag att få tillbaka hans förtroende, säger Camilla Windhardt.

Åkte till Liseberg

Efter att hon tillsammans med Otis på egen hand åkte till Göteborg efter operationen och besökte Universeum och Liseberg vann hon tillbaka sin son.

– Vi åkte jättemycket hiss som Otis verkligen älskar och nu känns det som att vi redan har lagt Lund bakom oss, säger Camilla Windhardt.

Den största skillnaden som Otis mamma Camilla har märkt efter operationen är hans aptit.

– Otis var ju ett av hjärtbarnen som hade ganska bra ork även innan den tredje operationen. Men värmen tar fortfarande hårt på honom. Så kommer det vara resten av hans liv. Men han äter mycket mer nu och provar på det mesta, säger hon.

Trots att operationen gick bra så finns det fortfarande ett läckage i Otis hjärta. Ett läckage som familjen Windhardt hoppas ska minska med tiden efter operationen.

Tar inget för givet

Förhoppningen är att den artificiella artären på hans hjärta ska göra att Otis slipper att behöva gå igenom fler operationer.

– Just nu ser det bra ut. Det är så olika. De som var först ut med den här operationen var inte så gamla när de opererades och de behöver kanske genomföra en hjärttransplantation senare i livet. Otis har ju opererats sedan 2012 och vad han kan behöva göra om 40 år är svårt att veta. Vi kan inte gå att sörja något som inte har inträffat. Att vi går runt och oroar oss underminerar ju hans liv, säger Camilla Windhardt.

I fredags firade familjen Windhardt Otis treårsdag med en maskeradfest.

– Det var helt fantastiskt att se honom att fylla tre år. Efter allt Otis har gått igenom så går det inte att ta livet för givet här hemma, säger Camilla Windhardt.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER