Halloween på Liseberg hade premiär 2015 och sedan dess har satsningen växt. Foto: HENRIK JANSSONHalloween på Liseberg hade premiär 2015 och sedan dess har satsningen växt. Foto: HENRIK JANSSON
Halloween på Liseberg hade premiär 2015 och sedan dess har satsningen växt.  Foto: HENRIK JANSSON
Flera skrämmande varelser och mängder av pumpor har tagit plats i nöjesparken. Foto: EVELINA NEDLUNDFlera skrämmande varelser och mängder av pumpor har tagit plats i nöjesparken. Foto: EVELINA NEDLUND
Flera skrämmande varelser och mängder av pumpor har tagit plats i nöjesparken. Foto: EVELINA NEDLUND
Det är tredje året som Liseberg håller öppet för en temasäsong på hösten. Foto: EVELINA NEDLUNDDet är tredje året som Liseberg håller öppet för en temasäsong på hösten. Foto: EVELINA NEDLUND
Det är tredje året som Liseberg håller öppet för en temasäsong på hösten. Foto: EVELINA NEDLUND

Otäcka barn ska sprida skräck på Liseberg

Publicerad

Mörka, trånga utrymmen, läskiga dockor och elaka barn.

Det är temat för Lisebergs nya skräckhus "Vinden".

– Det är läskigt. Gillar man inte mörka vindar så ska man kanske inte gå upp dit, säger skräckproducenten Sandra Leiknes.

I morgon, fredag den trettonde, börjar Lisebergs halloweenfirande och i år har parken satsat på flera nya attraktioner med skräcktema. 

Det är tredje året som Liseberg håller öppet för en temasäsong på hösten. Bland årets nyheter finns attraktioner som "Vinden" och "Mardrömmen".

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om jul på Liseberg

 

För att höja skräckstämningen på Liseberg har skrämmande varelser tagit plats i parken och i år har man även satsat extra mycket på dekorationer – runtom i nöjesparken finns nämligen 28 000 pumpor.  

–  Det är mer av allt. Vi har dubbelt så många aktörer i parken och fler attraktioner, så enligt mig är det mycket läskigare, säger Tina Resch, vice vd på Liseberg.

 

LÄS MER: Barnen vågade inte besöka Liseberg 

 

Inlåsta barn på vinden

En av de nya attraktionerna är "Vinden" – ett skräckhus med tema som utmanar rädslor för mörka, trånga utrymmen och elaka barn.

Temat är barn som varit inlåsta i nästan hundra år bakom en igenbommad vindsdörr. Där har tiden stått stilla och när dörren öppnas är barnen ute efter hämnd. 

– Jag tycker att det är en rolig upplevelse på den här mörka vinden. Gillar man inte mörka vindar så ska man kanske inte gå upp dit, säger Sandra Leiknes, skräckproducent på Liseberg. 

"Vinden" är en av Lisebergs nya skräckattraktioner.Foto: EVELINA NEDLUND

"Skräck är väldigt individuellt"

Sandra Leiknes säger att hon försöker hitta teman som skiljer sig från varandra, framför allt så att besökarna ska kunna få olika upplevelser. 

– Skräck är ju väldigt individuellt. Det jag är rädd för kanske inte du är rädd för och tvärtom, så jag försöker att hitta olika typer av rädslor som jag baserar den här fantasivärlden på. 

Vilket är ditt favorittema när det kommer till skräck?

– Måste man välja? Det är jättesvårt. Jag tycker att de är roliga på olika sätt. Det som vi gör i år med vinden är något som låg mig varmt om hjärtat när jag var liten. Jag vågade aldrig gå ner i källaren eller upp på vinden ensam. Så det är läskigt. Sedan är ju clowner och sådant tacksamt, säger Sandra Leiknes.

 

LÄS MER: Så blir halloween och jul på Liseberg 

 

Höstmys och pumpor

För de som inte gillar skräck och föredrar höstmys framför otäcka barn finns det andra alternativ i nöjesparken. Det går även att uppleva en snällare variant av halloween med bus eller godis och mysiga stigar. 

– Parken är fantastiskt vacker med alla våra pumpor och de fantastiska uppsättningarna som vår trädgårdsavdelning har gjort. Det är en väldigt vacker park även om man inte gillar skräck, säger Sandra Leiknes.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Lisebergsbesöket

 

För de lite yngre besökarna finns även alternativ som godisjakt i Kaninlandet, snälla varelser i Lisebergs Trädgårdar och karuseller.

Sista öppetdagen på halloweensäsongen är 5 november och två veckor senare inleds julsäsongen på Liseberg. 

Relaterade ämnen
Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER