Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ostindienfararen behöver besättning till sommaren

Götheborg räddad – blir kvar i Göteborg
Götheborg lättar ankar igen.Foto: ANDERS YLANDER

I vår ska Ostindienfararen Götheborg åter ut på havet. 

Efter flera år i hamn är det dags för en över tre månader lång resa. 

Och till det söker man nu 400 volontärer, skriver GP.

Den 26 maj 2016 kom beskedet: Ostindiefararen Götheborg var till salu. Pengarna hade tagit slut.

Men flera stora Göteborgsföretag såg, tillsammans med regionen och ett par kommunägda bolag, till att fartyget räddades undan en försäljning till utlandet. Det har dock inte funnits några pengar till någon ny seglats. Förrän nu.

Enda kravet: Minst 18 år

I maj ger sig fartyget ut på en tre månader lång resa. Och till det behövs, förutom professionell besättning, 400 volontärer.

– Man behöver vara minst 18 år, det är det enda kravet. Sen måste man kunna klättra upp i masterna och vara i någorlunda fysisk form. Man ska ju jobba uppe i masterna och det kan vara både i soligt och dåligt väder, säger Peter Alexandersson, vd på Ostindienfararen Götheborg, till GP.

Hjälpa besökare ombord på Götheborg

Volontärerna behövs både till själva seglingen och för att hjälpa till när besökare kommer ombord.

– Det är väldigt många frågor såklart, de får verkligen engagera sig, säger Peter Alexandersson.

Första destination på resan är Stockholm, där Götheborg väntas lägga till den 4 juni. Över nationaldagshelgen kommer fartyget att ligga vid Skeppsbron i centrala Stockholm. Därefter är det oklart vart fartyget fortsätter, men klart är att det även kommer att besöka Visby under Almedalsveckan.